Zeleninový vývar s čerstvou petrželkou a libečkem je pro mě jednou z nejintenzivnějších letních vzpomínek na dětství strávené na chalupě. Knedlíčková polévka se ve starých porcelánových talířích pravidelně střídala s tou, do které se přidávaly studené nudle. Vyzkoušela jsem verzi s veganskými knedlíčky z pohanky a cizrnové mouky a dopadlo to překvapivě skvěle!
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4 – 6
INGREDIENCE
Polévka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 větší petržel
- 1/3 celeru (bulvový)
- 1, 5 l domácího zeleninového vývaru
- sůl
- petrželová nať
Knedlíčky
- 50 g loupané pohanky lámanky
- 4 lžíce cizrnové mouky
- 5 lžic lahůdkového droždí
- 2 lžíce konopného semínka
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička soli
- 50 ml vody (nebo vývaru)
- petrželová nať
POSTUP
- V hrnci rozpalte lžíci oleje a osmahněte najemno nakrájenou cibulku.
- Přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel a celer. Čím menší kousky, tím rychleji bude polévka hotová.
- Zeleninu osmahněte a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a vařte přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Na závěr osolte.
- Pohanku uvařte ve vodě podle návodu na obalu. Smíchejte ve velké míse s cizrnovou moukou, lahůdkovým droždím, konopným semínkem, sušeným česnekem, solí a trochou vody (místo ní můžete dát vývar).
- Přidejte nasekanou petrželovou nať (přibližně hrst) a promíchejte.
- Výsledkem by mělo být těstíčko, ze kterého lze tvarovat kuličky. Předem si namočte ruce do vody, knedlíčky se budou tvarovat snadněji a těsto se nebude lepit na ruce.
- Knedlíčky dávejte stranou a všechny najednou vhoďte do hrnce s vroucí vodou.
- Dejte pozor, ať se k sobě nepřilepí. Počkejte pár minut, dokud nevyplavou nahoru.
- Hotové knedlíčky do polévky servírujte do talíře, přelijte zeleninovou polévkou a přidejte natrhanou petrželovou nať.