Mexické enchiladas (zatočené plněné tortilly) řadím mezi moje nejoblíbenější jídla. Přelité omáčkou je dávám zapéct do trouby a na závěr přidám hodně koriandru a limetkové šťávy. Jestli milujete mexickou kuchyni, tenhle recept si s největší pravděpodobností oblíbíte.
TORTILLY
Tortilly použijte kukuřičné nebo pšeničné. Jejich velikost vybírejte podle velikosti zapékací mísy (nebo po stranách seřízněte jako jsem to udělala já).
FAZOLE
- Černé fazole: Kupované v plechovce stačí propláchnout. Pokud koupíte fazole v suchém stavu, je potřeba je předem namočit na několik hodin a uvařit = počítejte s časem navíc.
- Pokud neseženete černé fazole, použijte adzuki nebo červené.
OMÁČKA
- Samotná omáčka je jednoduchá a krásně se vsákne do tortill.
- Základem jsou pasírovaná rajčata a koření – chilli přidejte podle toho, jak pálivé máte rádi.
INGREDIENCE NAVRCH
To nejlepší na konec! Tortilly přelijte rostlinnou smetanou, zakápněte limetkovou šťávou, přidejte avokádo, kukuřici, černý sezam a čerstvý koriandr.
Doba přípravy: 60 minut (+ namáčení a vaření fazolí)
Počet porcí: 4
INGREDIENCE
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 větší batát
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 250 g černých fazolí v plechovce*
- 500 g pasírovaných rajčat
- sůl
- pepř
- 8 tortill (kukuřičné nebo pšeničné)**
- rostlinná smetana
- 1 avokádo
- 50 g kukuřice
- černý sezam
- koriandr
- 1/2 limetky
*Koupíte je i v suchém stavu – stačí den předem namočit a pak povařit do změknutí.
**Velikost vybírejte podle velikosti zapékací mísy nebo je můžete seříznout jako jsem to udělala já.
POSTUP
- Batát oškrábejte, nakrájejte na malé kousky a nechte vařit 15 minut v páře (buď v parním hrnci nebo stačí pařáček na knedlíky/síto v zaklopeném hrnci s vařící vodou).
- Česnek nakrájejte a orestujte na rozpálené pánvi s olejem.
- Přidejte batát a promíchejte společně s chilli a římským kmínem.
- Přidejte propláchnuté černé fazole, zalijte rajčaty, dochuťte solí a pepřem. Nechte bublat 2 minuty na mírném ohni.
- Do zapékací mísy dejte trochu omáčky, aby se tortilly nepřipekly.
- Naplněné a zarolované tortilly naskládejte vedle sebe – nebojte se je trochu zmáčknout.
- Zlehka potřete zbytkem omáčky a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C na 25 minut.
- Na závěr zakápněte rostlinnou smetanou, přidejte nakrájené avokádo, kukuřici, černý sezam, koriandr a šťávu z limetky.