Brambory jsou jedna z nejčastějších příloh. Existuje mnoho odrůd a způsobů, jak je připravit a myslím, že zrovna tenhle vás bude bavit! Zapečená verze hasselback posouvá chuťový zážitek zase o něco dál – naříznuté brambory jsou hezky křupavé a na talíři zaujmou.
Původem švédská variace pečených brambor spočívá v pravidelných řezech, do kterých se tak snadno dostane koření i výrazná chuť pesta.
Hasselback můžete plnit tím, co máte zrovna doma. Já mám vždy po ruce česnek, cibuli, olivový olej, bylinky, sůl a pepř. Nejvíc se mi zatím osvědčila kombinace s bylinkovým pestem, které rozetřu pomocí mašlovačky (pesto kupuji od značky Alnatura, jako jedno z mála neobsahuje sýr).
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce bazalkového pesta
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- sójový jogurt
- čerstvé bylinky
POSTUP
- Brambory očistěte kartáčkem na zeleninu pod vlažnou vodou a osušte.
- Každou bramboru nařízněte na tenké plátky tak, že nedokrojíte až dolů a zůstane v celku. Tahle část chce trochu trpělivosti a soustředění.
- Čím tenčí plátky, tím lépe (cca 2 mm) – brambory se upečou rychleji a na pohled jsou hezčí.
- Česnek prolisujte, smíchejte s pestem, olivovým olejem a trochou soli.
- Brambory rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pomocí mašlovačky potřete – na povrchu i mezi jednotlivými plátky.
- Opepřete a dejte do trouby vyhřáté na 190°C na cca 50 minut (dokud nezezlátnou a nezměknou).
- Servírujte. Já mám hasselback nejraději zakápnuté sójovým jogurtem s čerstvými bylinkami.