Ramen je vydatný vývar s nudlemi, který vzniknul v Japonsku. Jeho popularita roste, o čemž svědčí i počet otevřených bister a podniků za posledních pár let. Existuje několik verzí, které se liší v přidaných ingrediencích a typu nudlí. Tenhle veganský je plný tofu, zeleniny a klíčků. V zimě zahřeje a v létě spolehlivě nahradí hlavní jídlo.
Základ na veganský ramen tvoří zeleninový vývar, který uděláte doma během hodiny. To je bod číslo jedna, který nepřeskakujte, jinak ošidíte sami sebe o skvělou chuť.
Ramen je skvělý jako hlavní jídlo, protože díky nudlím, tofu a velkému množství zeleniny, je dostatečně sytý. Přidat můžete houby shiitake, klíčky, plátky řas nebo čerstvý koriandr, který je nedílnou součástí asijské kuchyně.
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4 porce
INGREDIENCE
- 1 cibule
- sezamový olej
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- sójová omáčka
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 150 g mini karotek
- 1 svazek jarních cibulek
- miso pasta
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžíce javorového sirupu
- 200 g uzeného tofu
- čerstvě mletý pepř
- 1 balení soba/udon nudlí (já použila černé)
- mungo klíčky
- čerstvý korinadr/řapíkatý celer
POSTUP
- Cibuli nakrájejte nahrubo a ve vetším hrnci lehce rozpalte 1 lzíci sezamového oleje, na kterém cibuli orestujte.
- Přidejte česnek, nastrouhaný zázvor a rychlými pohyby restujte 3 minuty.
- Zakápněte 2 lžícemi sójové omáčky a zalijte vývarem. Hrnec přiklopte a počkejte, dokud se základ na veganský ramen nezačne vařit.
- Mezitím dejte do zapékací mísy příčně nakrájené mini karotky a jarní cibulku (kousek zelené natě si nechte na závěr).
- V měnsí misce smíchejte lžíci miso pasty, lžičku jablečného octa, lžičku sezamového oleje, lžíci sójové omáčky a lžíci javorového sirupu. Směs nalijte na zeleninu, promíchejte a pečte 15 minut v troubě při 180°C.
- Uzené tofu nakrájejte na plátky, opepřete a nasucho opečte na pánvi 1 minutu z každé strany, aby bylo hezky křupavé.
- Vroucí základ na veganský ramen vypněte, přidejte lžíci miso pasty, nudle (já je dávám rovnou do připraveného základu na ramen, aby vstřebaly všechny chutě).
- Pečenou zeleninu vytáhněte z trouby a začněte servírovat: Do misky pomocí naběračky nalijte polévu s nudlemi, přidejte tofu, pečenou zeleninu a ozdobte mungo klíčky s čerstvým koriandrem nebo řapíkatým celerem.
- Polévka je díky sójové omáčce a miso pastě perfektně dochucená, přesto doporučuji ochutnat a případně přidat sójovou omáčku dle chuti. Veganský ramen není potřeba solit.