Extra čokoládový, tak akorát sladký a zároveň lehký. Jestli hledáte veganský a ne moc složitý narozeninový dort, tohle je ten správný recept. Stačí jeden kousek a jistojistě přijde vhod i ve dnech, kdy zrovna nic neslavíte. Třeba o víkendu k snídani, jako svačina do práce a nebo když vás přepadne špatná nálada – čokoláda funguje na všechno.
U pečení dortu je důležité držet se receptu a dodržovat čas potřebný na ztuhnutí čokoládového krému, kokosové šlehačky a polevy (nevylekejte se délkou postupu, je v něm vysvětleno vše). Pro snadnější variantu můžete střed mezi korpusy potřít kokosovou šlehačkou místo čokoládového krému.
Čokoládový dort ozdobte krémem, čerstvým ovocem nebo jedlými květy.
Počet porcí: 10 kousků
Průměr formy: 23 cm
INGREDIENCE
Korpus (na dort budete potřebovat dva)
- 220 g špaldové mouky
- 110 g třtinového cukru
- 50 g kakaa (nepraženého)
- 2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
- špetka soli
- vanilkový lusk
- 70 ml kokosového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- 220 ml kokosového mléka
- 60 g hořké čokolády
Čokoládový krém (náplň mezi korpusy)
- 100 ml nálevu z cizrny
- 80 g hořké čokolády (70%)
- 3 lžíce moučkového cukru
Kokosová šlehačka
- 2 plechovky kokosového mléka (alespoň 10 hodin v lednici)
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce šťávy z červené řepy (lze použít i z jahod/malin, krásně obarví krém)
Čokoládová poleva
- 200 g hořké čokolády
+ ovoce, kokosová šlehačka, jedlé květy na ozdobu
POSTUP
Korpus
- Mouku, cukr, kakao, sůl a prášek do pečiva smíchejte dohromady ve větší míse.
- Pomocí nože vyškrábejte vnitřek vanilkového lusku, přidejte k sypkým ingrediencím a přilijte kokosový olej.
- Postupně zamíchejte ocet, kokosové mléko a kousky nalámané čokolády.
- Směs nalijte do dortové formy, kterou předem vyložte pečicím papírem.
- Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Hotový korpus poznáte zapíchnutím špejle do těsta – když se na ni nepřichytává, je hotový.
- Na narozeninový dort použijte dva korpusy!
- Pokud vám korpus v troubě vyběhne nahoru, zarovnejte ho pomocí nože nebo nitě, aby na něm držel druhý korpus a lépe se zdobil.
Čokoládový krém
- Nálev z cizrny vyšlehejte elektrickým šlehačem společně s moučkovým cukrem do sněhové konzistence.
- Přilijte rozpuštěnou a vychladlou čokoládu – při vysoké teplotě by se krém srazil. Jemně zamíchejte pomocí stěrky.
- Podobně se dělá čokoládová pěna nebo základ na sněhové pusinky.
- Hotový krém rozetřete na horní část jednoho z korpusů a opatrně na něj přiložte druhý. Dejte vychladit do lednice minimálně na hodinu.
Kokosová šlehačka
- Použijte ztuhlou část kokosového mléka a společně s cukrem vyšlehejte.
- Oddělte část šlehačky a zamíchejte do ní šťávu z červené řepy, která šlehačku obarví (tato část není nutná).
- Korpusy na sobě vyndejte z lednice a pomocí špachtle nebo stěrky rozetřete kokosovou šlehačku po všech stranách dortu. Růžovou šlehačku dejte do spodní části a špachtlí setřete společně s bílou, aby se šlehačka lehce spojila.
- Dort dejte do lednice na tři až čtyři hodiny. Šlehačka musí ztuhnout.
Čokoládová poleva
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni společně, nechte chvilku odstát a poté přelijte dort.
- Nechte ztuhnout a nakonec ozdobte ovocem a tím, co máte nejradši.