Domácí croissanty zaberou čas, ale za ten nadýchaný výsledek to stojí! Celý proces výroby může působit náročně, ale pokud si správně rozvrhnete přípravu, je to jednodušší než se zdá.
Nejužitečnější informace na začátek, která mi dost pomohla, byla ta, že první várka (ani druhá, ani třetí) nemusí být 100% perfektní. Techniku se snadno naučíte podle videí na YouTube nebo na Instagramu, kde najdete postupy krok za krokem. Výsledek se ale odvíjí nejen od vaší zručnosti (rovnoměrné překládání a válení těsta, správná rychlost práce), ale i teploty surovin před a během přípravy + teploty ledničky a trouby. A pohlídat tohle všechno + naučit se správně pracovat s těstem je trochu náročnější disciplína:) Ale nic co byste nezvládli – já jsem toho důkazem.
Těsto na croissanty se skládá ze dvou částí: Máslový obdélník + těsto, které musí vykynout. Obě části připravíte zvlášť, dáte vychladit a potom jenom poskládáte do sebe a vyválíte. Díky tenkým vrstvičkám másla jsou croissanty křupavé.
Jaké ingredience použít na veganské croissanty?
- Máslo: Na veganské croissanty použijte místo klasického másla tuk Alsan, Naturli nebo značku Senna.
- Rostlinné mléko na přípravu těsta: Sójové, ovesné, mandlové..
- Základ: Na těsto budete potřebovat hladkou mouku a čerstvé droždí.
- Na potření croissantů: Rostlinné mléko + sirup (čekankový, agávový, javorový nebo datlový).
A poslední tip: Hlídejte si čas a mějte připravenou plochu na válení, pečicí papír a pravítko. Hotové croissanty jsou nejlepší čerstvé, takže pokud nestihnete sníst všechny, dejte je radši do mrazáku a po pár dnech zase rozpečte v troubě na 190 °C, je to lepší než je nechat oschnout 🙂
P.S.: Těsto zadělávám večer, nechám přes noc odpočinout a druhý den překládám. Večer už jsou croissanty ready 🙂
INGREDIENCE
Těsto
- 350 g hladké mouky + na podsypávání
- 20 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- špetka soli
- 70 g rostlinného másla
- 150 ml studeného rostlinného mléka
Na proložení těsta
- 150 g rostlinného másla
Na potření
- Rostlinné mléko + sirup (v poměru 1:1)*
*Jestli chcete croissanty spíš slané, potřete jenom mlékem a přidejte maličko soli.
POSTUP
- Začněte s těstem: Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte rozdrobené droždí a zapracujte.
- Přidejte cukr, špetku soli a lehce změklé máslo na kousky. Přilijte rostlinné mléko.
- Nechte zpracovat v robotu s hákem 10 minut (prvních pár minut na nejpomalejší stupeň, poté přidejte),
- Výsledné těsto je jemné a hladké (pokud není, zpracujte ho ještě pár minut na pomoučené podložce), přendejte do misky, přetáhněte fólií (aby neoschlo) a dejte přes noc do do lednice na nejchladnější místo (na 8 hodin).
- Druhý den ráno si připravte pečící papír a udělejte z něj obálku o velikosti cca 25 x 15 cm – přehněte na polovinu a zahněte okraje na obou stranách. V téhle obálce pak rovnoměrně rozválejte máslo. Udrží si požadovaný tvar.
- Máslo dejte na 30 minut do lednice.
- Vyndejte těsto z předešlého dne a rozválejte na velikost 25 x 30 cm.
- Máslový obdélník položte doprostřed těsta a z obou stran přetáhněte těsto = jakoby jste ho chtěli zavinout / zavřít. Poté otočte, přeložte zleva doprava jako když zavíráte knihu.
- Zabalte do pečicího papíru a dejte na hodinu do lednice.
- Na lehce pomoučený vál dejte přeložené těsto (opět otočené jako knihu) a vyválejte nahoru a dolů do úzkého obdélníku dlouhého cca 50 cm. Kraje musí být rovné, klidně je seřízněte.
- Chytněte horní stranu, přeložte o třetinu směrem k sobě, chytněte spodní a přetáhněte přes celou délku nahoru. Dejte zpátky do pečícího papíru a dejte na 1 – 2 hodiny do lednice.
- Znovu těsto vyndejte, položte jako knihu, znovu vyválejte do dlouhého pásu. Dávejte pozor, aby se vrstvy nepřekryly nad sebe – v případě že se tak stane, seřízněte. Znovu přeložte na třetiny a nechte odpočívat 1 – 2 hodiny.
- Odpočaté těsto rozválejte na 45 x 30 cm, držte se tvaru obdélníku.
- Těsto zabalte a dejte ještě na hodinu do lednice. Naposled, slibuju!
- Připravené těsto po stranách seřízněte a rozdělte pomocí pravítka na úzké trojúhelníky.
- Trojúhelníky nakrájejte ostrým rádýlkem nebo nožem.
- Spodní stranu trojúhelníku uprostřed nařízněte, půjde vám lépe rolovat.
- Trojúhelník vezměte do ruky, lehce protáhněte, zahněte spodní část do stran a rolujte. Cíp na konci lehce stlačte a přilepte na spodek croissantu, aby hezky držel tvar. Kraje rohlíčků můžete lehce zahnout dovnitř.
- Připravené croissanty dejte na plech vyložený pečícím papírem, nechte kynout 2 hodiny při pokojové teplotě.
- Vykynuté croissanty pomašlujte rozmíchaným sirupem s mlékem, dejte do horkovzdušné trouby na 210 °C na 7 minut, poté stáhněte na 190 °C a nechte dopéct dozlatova (cca 10 minut). Pozor, každá trouba peče trochu jinak, je potřeba přes sklo hlídat (a troubu otevřít ideálně až na konci).
- Ještě horké croissanty znovu pomašlujte a nechte vychladnout.