Snadný recept na rostlinnou majonézu, která neobsahuje sóju ani kešu oříšky. Tahle verze je další variantou, jak zpracovat cizrnový nálev (ten, který většinou skončí v odpadu) a vytěžit z něj co nejvíc.
Základ pro domácí veganskou majonézu je aquafaba, nálev z cizrny. Všechny ingredience se mixují společně v jedné vyšší nádobě – doslova pětiminutová záležitost. V lednici mi hotová majo vydržela 5 dní, na delší trvanlivost bych raději nespoléhala.
Množství: cca 300 ml
Doba přípravy: 5 minut
INGREDIENCE
- 4 lžíce aquafaby (nálevu z cizrny)
- 1 lžička jablečného octa
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1/3 lžičky soli
- špetka sušeného česneku
- 170 ml slunečnicového oleje
POSTUP
- Aquafabu nalijte do úzké vyšší nádoby, přidejte ocet, dijonskou hořčici, sůl, sušený česnek a mixujte pomocí tyčového mixéru asi půl minuty.
- Pomalu a opatrně začněte přilévat olej a mixujte, dokud se ingredience nespojí.
- Majonéza začne houstnout. Pokud se tak neděje, přidejte více oleje. A pokud ani to nepomůže, může to být i tím, že jste olej přidali do směsi moc prudce (pozor na to).
TIP: Veganská majonéza si zaslouží experimentování! Zkuste přidat stroužek čerstvého česneku pro výraznější česnekovou chuť. Skvěle fungují i sušené bylinky a lžička citrónové šťávy. Místo jablečného octa můžete dát vinný a pokud toužíte po veganské tatarce, stačí přimíchat nakrájenou nakládanou okurku a trochu cibule.