Sladká bábovka je klasika, ať už chystáte pohoštění pro návštěvu nebo snídani na druhý den. Tahle jogurtová je hezky vláčná a nadýchaná + nasáklá čokoládou, která se skvěle doplňuje s kyselým rakytníkem.
Forma na bábovku
- Osvědčila se mi značka Nordic Ware. Formy jsou trochu těžší, ale zato kvalitní a v různých tvarech i velikostech (tahle je ideální pro dva lidi).
- Stačilo ji vymazat před prvním pečením a od té doby už není potřeba vymazávat, vždy jde krásně vyklopit.
- Jinak doporučuji vždy vymazat olejem či rostlinným tukem a následně vysypat hrubou moukou.
Jak vyklopit bábovku?
- Hotovou bábovku vyklopte ještě teplou. Změnou tepla se těsto ve formě lehce odlepí od okrajů a bábovka půjde snadno ven. Zlehka si můžete pomáhat prsty.
- Pokud to nepůjde (často proto, že byla špatně vymazaná a vysypaná forma), vyzkoušejte trik s mokrou utěrkou. Namočte ji do studené vody, vyždímejte a na 1 – 2 minuty přikryjte horkou formu. Poté vyklopte.
- Bábovku vyklopte rovnou na talíř nebo na podnos, vždy z malé výšky.
Tip: Bábovku můžete obměňovat a přidávat do těsta nasekané oříšky nebo sušené ovoce. Já si oblíbila kombinaci s hořkou čokoládou a kyselým rakytníkem.
Doba přípravy: 60 minut
INGREDIENCE
- 300 g špaldové mouky
- 170 g třtinového cukru
- 50 g kakaa
- 100 ml kokosového oleje
- 5 lžic rostliného mléka
- 375 g Nejogurtu (1 sklenice)
- sušený rakytník (v době sezóny použijte čerstvý)
- 150 g hořké čokolády
POSTUP
- Špaldovou mouku smíchejte ve velké míse společně s cukrem, kakaem a kokosovým olejem.
- Po lžících přidávejte rostlinné mléko a pomalu vmíchejte rostlinný jogurt. Dejte pozor, aby těsto bylo zcela bez hrudek.
- Těsto nalijte do formy na bábovku a nechte péct v troubě předehřáté na 170 °C, zhruba 40 – 45 minut, záleží na typu trouby.
- Hotovou bábovku poznáte tak, že do ni zapíchnete špejli – pokud se na ni těsto nelepí, bábovku můžete vytáhnout ven a rovnou vyklopit (to udělejte během prvních pěti minut, jinak se vlivem tepla přilepí na stěnu formy a nepůjde ven).
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a nalijte na bábovku. Posypejte sušeným rakytníkem, jeho kyselá chuť skvěle doplňuje sladkou bábovku.
Dobrý den, nepatří tam žádný prašek do pečiva nebo soda? Jaká je ve výsledku konzistence, taková blátivější? Udělala jsem teď stejný recept (hladká špald.mouka) a uplně jaksi to není moje gusto asi 🙁 A jak máte velkou formu? Zdá se mi mnohem vyšší než ta moje… Díky!
Zdravím Míšo,
prášek do pečiva ani sodu nedávám a vždy se krásně vytvaruje. Mrkněte na řez na fotce, je vláčná a nesype se, rozhodně ne blátivější (ale rozumím tomu, co popisujete). Napadá mě zamíchat ingredience zlehka a pomaleji + prodloužit dobu pečení. Co se týče formy, používám Nordic Ware v menší verzi (moje chyba že jsem nezmínila, takže děkuji za poznámku a doplním do receptu): http://www.nordic-ware.cz/zbozi-skladem/nordic-ware-mala-forma-na-babovku-anniversary-zlata
Snad ji ještě někdy dáte druhou šanci:)
Krásný den,
Jarmila
Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
I think that you can do with a few pics to drive the
message home a little bit, but other than that, this is magnificent
blog. An excellent read. I will definitely be back.