Sladká bábovka je klasika, ať už chystáte pohoštění pro návštěvu nebo snídani na druhý den. Tahle jogurtová je hezky vláčná a nadýchaná + nasáklá čokoládou, která se skvěle doplňuje s kyselým rakytníkem.
Forma na bábovku
- Osvědčila se mi značka Nordic Ware. Formy jsou trochu těžší, ale zato kvalitní a v různých tvarech i velikostech (tahle je ideální pro dva lidi).
- Stačilo ji vymazat před prvním pečením a od té doby už není potřeba vymazávat, vždy jde krásně vyklopit.
- Jinak doporučuji vždy vymazat olejem či rostlinným tukem a následně vysypat hrubou moukou.
Jak vyklopit bábovku?
- Hotovou bábovku vyklopte ještě teplou. Změnou tepla se těsto ve formě lehce odlepí od okrajů a bábovka půjde snadno ven. Zlehka si můžete pomáhat prsty.
- Pokud to nepůjde (často proto, že byla špatně vymazaná a vysypaná forma), vyzkoušejte trik s mokrou utěrkou. Namočte ji do studené vody, vyždímejte a na 1 – 2 minuty přikryjte horkou formu. Poté vyklopte.
- Bábovku vyklopte rovnou na talíř nebo na podnos, vždy z malé výšky.
Tip: Bábovku můžete obměňovat a přidávat do těsta nasekané oříšky nebo sušené ovoce. Já si oblíbila kombinaci s hořkou čokoládou a kyselým rakytníkem.
Doba přípravy: 60 minut
INGREDIENCE
- 300 g špaldové mouky
- 170 g třtinového cukru
- 50 g kakaa
- 100 ml kokosového oleje
- 5 lžic rostliného mléka
- 375 g Nejogurtu (1 sklenice)
- sušený rakytník (v době sezóny použijte čerstvý)
- 150 g hořké čokolády
POSTUP
- Špaldovou mouku smíchejte ve velké míse společně s cukrem, kakaem a kokosovým olejem.
- Po lžících přidávejte rostlinné mléko a pomalu vmíchejte rostlinný jogurt. Dejte pozor, aby těsto bylo zcela bez hrudek.
- Těsto nalijte do formy na bábovku a nechte péct v troubě předehřáté na 170 °C, zhruba 40 – 45 minut, záleží na typu trouby.
- Hotovou bábovku poznáte tak, že do ni zapíchnete špejli – pokud se na ni těsto nelepí, bábovku můžete vytáhnout ven a rovnou vyklopit (to udělejte během prvních pěti minut, jinak se vlivem tepla přilepí na stěnu formy a nepůjde ven).
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a nalijte na bábovku. Posypejte sušeným rakytníkem, jeho kyselá chuť skvěle doplňuje sladkou bábovku.