Zdravá listová zelenina, ze které připravíte spoustu skvělých jídel. Špenát chutná skvěle čerstvý, vařený a když vám zbydou listy navíc, stačí je dát do mrazáku, kde vydrží až jeden rok.
- Špenát koupíte téměř v každém supermarketu nebo na trzích, ale snadno ho vypěstujete i na zahradě.
- Existuje hned několik odrůd a lze ho sklízet postupně.
- Zpracování je jednoduché a rychlé – čerstvý stačí omýt pod studenou vodou, můžete ho spařit na pánvi, přidat do slaných koláčů, k těstovinám nebo rozmixovaný do smoothie s ovocem.
Jak skladovat špenát?
- Výběr špenátu: Koukejte na to, aby byl špenát čerstvý a měl zelené listy (obzvlášť pokud ho kupujete balený v obchodě – na obalu je vždy uvedeno datum spotřeby).
- Skladování: Čerstvý špenát skladujte ve spodní části lednice tak, aby neoschnul. Zkonzumujte ho rychle během pár dní.
- Před použitím: Špenát přeberte, ovadlé listy vyhoďte a zbytek omyjte v cedníku pod studenou vodou (to udělejte i v případě, že špenát budete dávat zmrazit).
- Jak zmrazit špenát: Než dáte špenát zmrazit, stačí ho propláchnout vodou a nechat okapat. Můžete ho i spařit pod horkou vodou. Do mrazáku dejte špenát v pevném sáčku, ze kterého vytlačte vzduch a uzavřete.
- Můj tip: Špenát dávám do mrazáku po jednotlivých porcích – vytáhnu a použiju jen tolik, kolik zrovna potřebuji.