Křehké sněhové pusinky nemusí být nutně z bílků. Veganskou verzi připravíte z aquafaby – nálev z luštěnin, který snadno vyšleháte do sněhu. Znamená to tedy nejenom sladké pusinky, ale taky dort Pavlova se sněhovým základem.
Vyšlehaný sníh na veganské pusinky můžete ochutit vanilkou nebo kakaem.. U rozpuštěné čokolády dejte pozor, aby byla vychladlá a jen lehce ji do sněhu zamíchejte, aby se nesrazil a zůstal nadýchaný.
Doba přípravy: 2 hodiny
INGREDIENCE
- 100 ml aquafaby
- 1/4 lžičky vinného kamene
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- 1/3 lžičky kukuřičného škrobu
- 100 g krupicového cukru
POSTUP
- Nálev slijte do větší mísy a začněte zlehka šlehat.
- Postupně přidávejte otáčky, přisypejte třtinový cukr a po zhruba dvou minutách postupně i moučkový cukr a xantanovou gumu, která sníh udrží pevný.
- Šlehejte přibližně 10 minut, dokud nevznikne pevný, lesklý a nadýchaný sníh.
- Cukrářský sáček se zdobicí špičkou naplňte sněhem a krouživými pohyby vytvářejte pusinky na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech dejte do trouby vyhřáté na 100°C a nechte péct minimálně hodinu a půl, dokud se pusinky nevysuší. Hodně záleží na troubě, proto plech vyndejte až ve chvíli, kdy půjdou snadno odlepit od pečicího papíru. Dejte pozor, ať se nepřipálí!
- Hotové pusinky nechte vychladnout, skvěle chutnají samotné, dohromady slepené krémem nebo jako ozdoba na dortu.