Křehké sněhové pusinky nemusí být nutně z bílků. Veganskou verzi připravíte z aquafaby – nálev z luštěnin, který snadno vyšleháte do sněhu. Znamená to tedy nejenom sladké pusinky, ale taky dort Pavlova se sněhovým základem.
Vyšlehaný sníh na veganské pusinky můžete ochutit vanilkou nebo kakaem.. U rozpuštěné čokolády dejte pozor, aby byla vychladlá a jen lehce ji do sněhu zamíchejte, aby se nesrazil a zůstal nadýchaný.
Doba přípravy: 2 hodiny
INGREDIENCE
- 100 ml aquafaby
- 1/4 lžičky vinného kamene
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- 1/3 lžičky kukuřičného škrobu
- 100 g krupicového cukru
POSTUP
- Nálev slijte do větší mísy a začněte zlehka šlehat.
- Postupně přidávejte otáčky, přisypejte třtinový cukr a po zhruba dvou minutách postupně i moučkový cukr a xantanovou gumu, která sníh udrží pevný.
- Šlehejte přibližně 10 minut, dokud nevznikne pevný, lesklý a nadýchaný sníh.
- Cukrářský sáček se zdobicí špičkou naplňte sněhem a krouživými pohyby vytvářejte pusinky na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech dejte do trouby vyhřáté na 100°C a nechte péct minimálně hodinu a půl, dokud se pusinky nevysuší. Hodně záleží na troubě, proto plech vyndejte až ve chvíli, kdy půjdou snadno odlepit od pečicího papíru. Dejte pozor, ať se nepřipálí!
- Hotové pusinky nechte vychladnout, skvěle chutnají samotné, dohromady slepené krémem nebo jako ozdoba na dortu.
Ahoj Jarmi,
recept jsem zkousela uz potreti a pokazde se mi pusinky doslova vyparily. Zbyl po nich jen lepkavy kruh. Snih jsem poctive vyslehala az do uplneho ztuhnuti, dokonce jsem napotreti trochu snizila stupne (kdyby to nahodou bylo vysokou teplotou).
Nevis kde by mohl byt problem? Predem dekuji za odpoved 🙂
Ahoj,
ona je to trochu věda. Mně se stalo několikrát to samé, takže nezoufej:) Je potřeba, aby byl sníh opravdu vyšlehaný čili pevný a lesklý, trouba správně předehřátá a pusinky se spíš sušily než pekly. Někdy pomáhá přidat trochu škrobu a hlavně použít oba cukry (třtinový/krystal i moučkový), já jinak používám naloženou cizrnu ve skle z DMka (tam by ale problém být neměl, sleduji na fb skupinu Aquafaba – hits and misses, kde je strašně moc rad a dost lidí to dělá i z nálevu domácího). Zkus mrknout. Tohle je pro mě ideální poměr, který mám vyzkoušený, ale jak říkám, je několik možností, kde mohl nastat problém, ale URČITĚ se už příště povedou, nevzdávej to! Fakt to za to stojí:)
Hello, everything is going perfectly here and ofcourse every one
is sharing data, that’s truly fine, keep up writing.