Teplý salát s kapustičkami a quinoou – super zdravé a super chutné jídlo. Recept, díky kterému se naučíte přípravu kapustiček tak, aby byly hezky šťavnaté.
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
INGREDIENCE
- 100 g quinoy
- 250 ml vody (na vaření quinoy)
- 10 – 15 zelených kapustiček
- 2 lžíce neutrálního rostlinného oleje
- 50 g čerstvého baby špenátu
- 1 granátové jablko
- 1 červená cibule
- 1 lžíce balsamikové redukce
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 1 lžička citrónové šťávy
- sůl
- pepř
POSTUP
- Quinou namočte na 10 minut do studené vody, zabráníte tím případné hořkosti.
- Poté ji přeceďte, dejte do hrnce, zalijte cca 250 ml vody, přiklopte a zvolna vařte 15 minut. Quinou použijte klidně červenou nebo černou
- Hrnec odstavte a quinou nechte 5 – 10 minut dojít pod pokličkou.
- Kapustičky umyjte pod vodou, otřete do utěrky (aby na oleji zbytečně neprskaly) a zbavte zvadlých lístků. Odřízněte spodní část, rozkrojte napůl a posolte.
- V hrnci rozpalte olej a dejte na něj kapustičky řezem dolů. Nechte 2 – 5 minut dozlatova opéct (na plynu to jde rychleji), přiklopte a vypněte sporák. Pozor, nesmí se spálit!
- Hrncem zatřeste, aby se kapustičky otočily a nechte dojít v teple ještě 5 – 10 minut (zkrátka než začnete servírovat).
- Špenát smíchejte v míse společně s najemno nakrájenou cibulí a granátovým jablkem. Zrníčka z něj dostanete tak, že jej rozkrojíte na dvě poloviny a pomocí vařečky začnětě tlouct z horní strany přes slupku, aby se doslova vyklepala ven.
- Přidejte quinou, kapustičky a zamíchejte společně se zálivkou z olivového oleje, vody, balsamikové redukce, citrónové šťávy.
- Na závěr osolte a opepřete.