Artyčoky jsem si zamilovala v italském risottu i jen tak samotné. Nejlepší jsou nakládané v oleji nebo v nálevu a následně orestované na pánvi. Skvěle pak vyniknou v salátu se špenátem a cizrnou, který spolehlivě nahradí hlavní jídlo.
Artyčoky, cizrna, mungo klíčky a špenát – čtyři ingredience, které potřebujete na základ salátu. Výslednou chuť doladíte šťávou z čerstvého citrónu, olivovým olejem, redukcí z balsamica a pepřem.
Cizrnu dejte péct do trouby podle receptu na pečenou chilli cizrnu (použít můžete i jiné koření), která zabere jen pár minut. Pokud spěcháte, můžete použít samotnou uvařenou cizrnu, ale věřte mi, že pár minut v troubě posune salát o level dál.
Počet porcí: 4 – 6
Doba přípravy: 10 minut (+ pečení cizrny)
INGREDIENCE
- 400 g nakládaných artyčoků
- 100 g čerstvého listového špenátu
- pečená chilli cizrna
- 60 g mungo klíčků
- šťáva z jednoho citrónu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamicové redukce
- čerstvě mletý pepř
POSTUP
- Artyčoky slijte a zprudka orestujte na pánvi.
- Ve velké míse smíchejte špenát, pečenou cizrnu, restované artyčoky a mungo klíčky.
- Do malé misky nebo zavařovací sklenice dejte citrónovou šťávu, olivový olej, balsamico a promíchejte vidličkou nebo protřepejte v uzavřené zavařovačce.
- Nalijte na salát, opepřete čerstvě mletým pepřem a pořádně promíchejte.