Další z osvědčených receptů, podle kterého vařím během pracovního týdne. Rýžové nudle se zeleninou a arašídovou omáčkou patří mezi jídla, která můžete jíst i zastudena a stále chutnají dobře. Ideální, pokud nemáte v blízkosti mikrovlnku nebo pánev na ohřátí.
Jakkoliv vám může postup připadat složitý a dlouhý, jeho rozdělení dává smysl. Jde postupně tak, abyste jídlo zvládli v co nejkratším možném čase. Jenom doporučuji namočit rýžové nudle předem (samozřejmě to jde i bez toho, ale s namočenými se pracuje lépe). Několikrát se mi totiž stalo, že se po uvaření slepily k sobě. V takovém případě, kromě přelití horkou vodou, přidejte kapku sezamového oleje.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 40 minut
INGREDIENCE
- 1 pak choi
- 100 g červeného zelí
- 1 mrkev
- 160 g rýžových nudlí
- 2 lžíce sezamového oleje
- kousek zázvoru (o délce cca 1, 5 cm)
- arašídová omáčka
- 1/2 limetky
- černý sezam
- 1 stonek koriandru
POSTUP
Zelenina
- Pak choi, zelí a mrkev důkladně umyjte.
- Spodek pak choi odřízněte pryč, zelené listy dejte stranou (do pánve je budete přidávat až na poslední chvíli) a světlou část nakrájejte.
- Zelí nakrájejte na tenké proužky.
- Pak choi a zelí dejte napařit nad hrnec (přiklopený, jako když děláte knedlíky) na 15 minut, aby změkly a jídlo bylo rychleji hotové.
- Mrkev oškrábejt a pomocí škrabky udělejte tenké proužky. Odložte do misky k zeleným listům pak choi.
Rýžové nudle
- Rýžové nudle doporučuji namočit předem (minimálně na 30 minut, ideálně na hodinu a více) a přecedit.
- V hrnci přiveďte vodu k varu, vypněte a teprve potom přidejte nudle. Nesmí se vařit!
- Rýžové nudle nechte ponořené asi 5 minut – stačí ochutnat a sami uvidíte, jestli už jsou hotové.
- Přeceďte a propláchněte studenou vodou.
TIP: Rýžové nudle připravujte až během vaření, když je necháte odstát, začnou se lepit a zasychat. Doporučuji k nim přidat kapku sezamového oleje a pokud trochu zaschnou, stačí je přelít horkou vodou.
Arašídová omáčka
Podle receptu na arašídovou omáčku, stačí vám na ni jeden rendlík a celkově zabere jen 10 minut.
Příprava na pánvi
- Na pánvi rozpalte sezamový olej a orestujte na něm zázvor nakrájený na kousky.
- Přidejte mrkev nakrájenou na tenké proužky, změkne rychle.
- Přimíchejte zbylou zeleninu – napařené zelí a pak choi včetně zelených listů. Míchejte zhruba 5 – 8 minut.
- Přidejte rýžové nudle, vypněte sporák a zalijte arašídovou omáčkou. Pořádně promíchejte.
- Na závěr zakápněte limetkovou šťávou, posypejte sezamem a čerstvým koriandrem.
- V arašídové omáčce je dostatek soli díky sójové omáčce, proto není potřeba přidávat další.