Rozmarýnové brambory jsou oblíbená příloha, kterou s pár ingrediencemi navíc povýšíte na super hlavní jídlo. Dohromady vám nezabere víc než půl hodiny – brambory nemusíte loupat ani nijak zvlášť hlídat a na závěr stačí vše promíchat na pánvi.
Tenhle recept jsem si oblíbila během poslední zimy a doteď se mě drží pravidelná chuť si ho zopakovat. Všechno spolu krásně funguje – výrazná vůně a chuť rozmarýnu, jemná smetana (doporučuji sójovou nebo ovesnou z DM, mají oproti ostatním celkem neutrální chuť), červená cibule a citrón.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE
- 600 g brambor
- sůl
- olivový olej
- 1 červená cibule
- čerstvě mletý pepř
- 170 ml sójové / ovesné smetany
- 4 snítky rozmarýnu
- 1 citrón (šťáva + kůra)
POSTUP
- Brambory omyjte, nakrájejte na menší kousky, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.
- Pečte na 190 °C v horkovzdušné troubě přibližně 15 minut (uvidíte až začnou brambory hnědnout + když do nich píchnete vidličkou a jsou měkké = můžete vyndat).
- Do větší pánve nalijte 2 lžíce olivového oleje a orestujte na něm nahrubo nakrájenou červenou cibuli.
- Přidejte opečené brambory, opepřete a zalijte smetanou. Po 1-2 minutách odstavte.
- Na závěr posypejte čerstvým rozmarýnem, zakápněte citrónovou šťávou a navrch nastrouhejte citrónovou kůru.
- Dosolte podle chuti.