Nejšťavnatější polévka a jedna z mých tří nejoblíbenějších (střídá ji už jenom bramboračka a mrkvová se zázvorem). Není potřeba přidávat olej a kromě mixování se během přípravy skoro o nic nemusíte starat.
Zelenina na polévku se nejdřív peče v troubě zakápnutá citrónem. V zapékací míse pustí šťávu a pak už se jenom rozmixuje.
Před rozmixováním přidejte domácí zeleninový vývar. Na závěr přidejte domácí kešu smetanu, čerstvou bazalku a pečenou chilli cizrnu (tu doporučuji nevynechat!). Můžete ale nahradit kupovanou smetanou a krutony.
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5
INGREDIENCE
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 červené papriky (kapie)
- 400 g cherry rajčat
- šťáva z 1/2 citrónu
- sůl
- pepř
- 1 l domácího zeleninového vývaru
NA ZÁVĚR
- pečená chilli cizrna
- domácí kešu smetana
- čerstvá bazalka
POSTUP
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, poté přendejte do zapékací mísy nebo pekáče.
- Česnek zbavte slupky, papriky zbavte semínek, nakrájejte, rajčata rozpůlte a také nakrájejte. Přidejte do zapékací mísy.
- Zeleninu zakápnětě citrónovou šťávou.
- Osolte a opepřete.
- Pekáč/mísu vložte do trouby na 220°C a pečtě asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Zeleninu včetně šťávy přendejte do hrnce na rozpálený sporák, zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, vypněte a rozmixujte.
- Dochuťte opět solí, pokud je potřeba a podávejte společně s domácí kešu smetanou, čerstvou bazalkou a pečenou chilli cizrnou.