Kdo by nemiloval lívance! Kynuté mám spojené s dětstvím na chalupě, nekynuté si zase dělám teď, protože nezaberou tolik času. Vyzkoušejte je i v bezlepkové veganské verzi z pohankové mouky.
- Bezlepkové lívance z pohankové mouky jsou krásně nadýchané.
- Aby těsto správně drželo, přidávám rozmixovaný banán, ale tentokrát jsem ale trochu experimentovala a vyměnila ho za psyllium – rozpustná vláknina, která se v kontaktu s tekutinou promění v hustý gel.
- Lívance snadno připravíte v lívanečníku (jedna z nejlepších věcí, kterou v kuchyni používám pravidelně) nebo na pánvi.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 15 minut
INGREDIENCE
- 120 g pohankové mouky
- 1 lžička kypřícího prášku (bez fosfátů)
- 1 lžička psyllia
- 1 lžíce sirupu (datlový, rýžový, agávový..)
- 220 ml kokosového mléka
- 2 lžíce kokosového oleje (+ na vymazání lívanečníku/pánve)
- kokosové kondenzované mléko
- ovoce na ozdobu
POSTUP
- Mouku smíchejte v míse společně s kypřícím práškem a psylliem.
- Sirup rozmíchejte v kokosovém mléce společně s kokosovým olejem, který lívance hezky ovoní a přilijte k sypkým ingrediencím.
- Těsto na lívance míchejte metličkou, zbavíte se tak všech nežádoucích hrudek. Konzistence těsta musí být o něco hustší než těsto na palačinky.
- Lívanečník rozpalte na středním stupni a před každou dávkou těsta ho vymažte kokosovým olejem, aby se lívance nepřipálily.
- Pomocí naběračky těsto nalijte do lívanečníku a opékejte maximálně 2 minuty z každé strany. První várka lívanců trvá o něco déle, při další dejte pozor, aby se lívance nepřipálily.
- Pokud děláte větší počet lívanců, zapněte troubu na 50°C a hotové lívance dávejte postupně na plech v troubě. Zůstanou teplé až do doby, než je začnete servírovat.
- Lívance ozdobte domácím kondenzovaným mlékem z kokosového mléka, ovocem nebo čokoládou.