Letní recept a jedno z mých NEJ jídel už od dětství. Plněné papriky s rajskou omáčkou a rýží. Dávám do nich nastrouhané uzené tofu a trochu rostlinné smetany, aby směs držela pohromadě a papriky šly snadno naplnit. Určitě vyzkoušejte, veganská verze je super!
PAPRIKY
Nejlepší jsou čerstvé a pevné papriky. Pokud však máte doma několik dní staré a trochu vyschlé, ničemu to nevadí. Stejně je budete tepelně upravovat a v hrnci hezky nasáknou omáčku.
RÝŽE
Tu budete potřebovat na náplň i jako přílohu. Návod na přípravu rýže v troubě, aby byla hezky nadýchaná a nerozvařila se, najdete TADY.
VAŘIT NEBO PÉCT?
U nás doma se papriky vařily v hrnci, jedna vedle druhé tak, aby nespadly a náplň držela uvnitř. Když ale vaříte pro jednoho až dva lidi, těžko naplníte celý hrnec = papriky nebudou stát. Pečení považuji za jednodušší, stačí vám pouze nižší kastrol vhodný do trouby (někdo přendavá papriky do zapékací mísy, já volím co nejméně špinavého nádobí).
Počet porcí: 6 paprik
Doba přípravy: 1 hodina, 10 minut
INGREDIENCE
Papriky
- 6 paprik
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 200 g uzeného tofu
- 1 hrnek uvařené rýže (+ jako příloha)
- 1 lžička majoránky
- špetka mletého zázvoru
- pepř
- sůl
- 30 ml rostlinné smetany
Rajská omáčka
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce špaldové (hladké) mouky
- 100 g rajčatového protlaku
- špetka sušeného tymiánu
- 4 kuličky nového koření
- 400 ml zeleninového vývaru
- sůl
POSTUP
Papriky
- Papriky navrchu odkrojte, zbavte jádřinců se zrníčky, umyjte a vypláchněte.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte a obojí dejte do větší mísy.
- Přidejte nastrouhané uzené tofu (používám hrubší struhadlo) a rýži.
- Dochuťte majoránkou, mletým zázvorem, pepřem, osolte a promíchejte.
- Přidejte ovesné mléko (případně smetanu).
- Papriky naplňte směsí s tofu, pořádně napěchujte. Dejte stranou.
Rajská omáčka
- V kastrolu rozpalte olivový olej, zaprašte moukou a udělejte jíšku.
- Přidejte protlak, špetku tymiánu, nové koření, zamíchejte a zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu, nechte probublat 10 minut a dochuťte solí (případně cukrem podle chuti).
- Naplněné lusky opatrně přendejte do připravené rajské omáčky.
- Kastrol dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 50 minut.
- Před servírováním vyndejte papriky, omáčku promíchejte metličkou (případně ještě přeceďte přes sítko).
- Servírujte s rýží.