Tenhle dort jsem za poslední měsíc dělala třikrát – nejdřív jako pokus ze zvědavosti, jestli veganská verze a domácí piškoty vůbec obstojí, pak už jako dort pro několik lidí na oslavu. Obstál nad očekávání. Jahody, vegan piškoty, jogurt a smetana jsou nejvíc!
Nepečený dort s ovocem, který stačí navrstvit do formy a dát do lednice, známe asi všichni. V receptu se navíc naučíte dělat domácí piškoty, ale slibuju, že nezaberou víc než 20 minut! Sehnat vegan variantu piškotů je totiž problém větší, než jsem čekala. Po několika neúspěšných návštěvách obchodů se zdravou výživou jsem to vzdala a rozhodla se udělat si vlastní. Na začátku jsem byla skeptická, ale záhadně se mi tahle improvizace v kuchyni daří. Pokud jste se alespoň trochu připravili na letošní konec světa, většinu surovin na piškoty budete mít doma.
- Jahody! Jejich sezóna je právě teď, koupíte je skoro všude nebo se vydejte na samosběr.
- Jogurt a zakysaná smetana: Chuťově mi nejvíc vyhovuje bílý jogurt od Alpro, zakysanou veganskou smetanu kupuji v Lidlu. Najdete ji hned vedle kokosových jogurtů.
Cukr? Přidávám do piškotů a pak lžíci moučkového do jogurtovo-smetanové směsi. Tam můžete nahradit sirupem nebo nedávat vůbec. Rozhodně vám ale neublíží, dort je sám o sobě svěží a lehký.
Průměr formy: 18 cm
INGREDIENCE
PIŠKOTY
- 125 g hladké mouky
- 60 g cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky kypřicího prášku
- špetka kurkumy (aby dodala barvu)
- 40 ml oleje
- 120 ml vody
ZBYTEK
- cca 200 g jahod
- 300 g sójového jogurtu (Alpro natural)
- 200 g zakysané smetany (zn. Planton z Lidlu)
- 1 lžíce moučkového cukru
POSTUP
PIŠKOTY
- V míse smíchejte suché ingredience, přidejte olej, vodu a metličkou spojte v jedno těsto.
- Pomocí cukrářského sáčku nebo lžící udělejte tvar malých piškotů na plech vyložený pečicím papírem.
- Dejte péct na 180°C, přibližně 10 minut, dokud piškoty nezezlátnou (poznáte i podle barvy zespoda).
- Nechte vychladnout.
ZBYTEK
- Jogurt a zakysanou smetanu smíchejte dohromady, přidejte moučkový cukr.
- Jahody nakrájejte.
- Na dno i po straně dortové formy vyskládejte piškoty, přidejte vrstvu jogurtovo-smetanové směsi, uhlaďte stěrkou a přidejte jahody. Opakujte ještě asi dvakrát, nahoru dejte jahody.
- Dort zakryjte fólií a dejte do lednice na pár hodin, ideálně přes noc.