Jestli vás to alespoň trochu táhne k mexické kuchyni, určitě znáte pico de gallo. Čerstvá rajčata s cibulí, chilli, špetka soli a výrazná chuť koriandru s limetkou. Pico de gallo můžete jíst jen tak s nachos, přidávat do tortill, ale hlavně je to nepostradatelný základ pro přípravu guacamole.
Rajčata
- Na nich stojí chuť celého pico de gallo. Vybírejte co nejčerstvější, můžete experimentovat i s odrůdami.
- Odstraňte (snězte během přípravy) střed rajčat se semínky uvnitř. Zabráníte tomu, že by výsledné pico de gallo plavalo v rajčatové šťávě a díky tomu vydrží čerstvé o něco déle.
Cibule
- Nejlepší je bílá cibule, ale ani s červenou nešlápnete vedle.
Chilli papričky
- Opět existuje několik stovek odrůd. Do pico de gallo se doporučuje paprička jalapeño nebo serrano.
- Koupíte je ve specializovaných asijských obchodech (v centru Prahy ul. Zlatnická nebo tržnice SAPA).
- Výběrem/dostupností papriček se zbytečně netrapte, chilli je sice nedílná součást, ale ve výsledku jde hlavně o to, jak pálivé máte rádi.
Koriandr
- Vždy čerstvý.
- Koupíte v menších vietnamských večerkách, ale i v supermarketu.
- Ujistěte se, že ho jí všichni, kterým pico de gallo připravujete:)
Limetka
- Nezaměňujte za citrón ani nevynechávejte. Rozdíl totiž poznáte.
- Stačí šťáva z poloviny, zbytek dejte do lednice nebo do limonády.
Sůl
- Když už jsem rozepsala všechny ingredience, přidám také tip na sůl. Použijte jemnou mořskou, himalájskou nebo sůl s přidanou sušenou mořskou řasou. Její chuť v soli vůbec nepostřehnete a navíc obsahuje jód, který je potřebný pro správnou funkci štítné žlázy.
Doba přípravy: 15 minut
INGREDIENCE
- 4 velká rajčata
- 1 menší bílá cibule
- 1 menší chilli paprička
- sůl
- 1/2 limetky
- 1/3 svazku koriandru
POSTUP
- Rajčata nakrájejte na čtvrtiny, odstraňte střed a pokrájejte na menší kousky. Dejte do mísy.
- Cibuli nakrájejte najemno a přidejte k rajčatům.
- Papričku nařízněte podélně, odstraňte semínka, nakrájejte a také dejte do mísy.
- Přidejte trochu soli, zakápněte šťávou z půlky limetky a na závěr přidejte nasekaný koriandr.
- Zamíchejte a rovnou podávejte s nachos, případně skladujte v lednici.