Veganské Phở, oblíbená vietnamská polévka, je jedno z těch jídel, které vás dokonale zasytí. Základem je vývar (v tomhle případě zeleninový), který místo nového koření obsahuje badyán, celou skořici, kardamom a hřebíček. Pokud ale máte zásobu již hotového vývaru v lednici nebo mrazáku, badyán, skořici, kardamom i hřebíček v něm na chvilku povařte.
Pokud vás zajímá nejenom domácí příprava, ale kam na skvělé veganské Phở, doporučuji bistro Vegan City na Žižkově. Ze všech podniků, kde jsem Phở ochutnávala, tam vaří jednoznačně nejlepší.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE
- 1, 5 l zeleninového vývaru
- 2 ks badyánu
- 2 ks hřebíčku
- 2 ks kardamomu
- 2 ks celé skořice
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 červené cibule
- 4 malé chilli papričky
- 1 svazek koriandru
- 250 g uzeného tofu
- sůl
- pepř
- 200 g plochých (širších) rýžových nudlí
- 100 g mungo výhonků
- 2 limetky
POSTUP
- Pokud máte po ruce klasický zeleninový vývar (viz první odstavec), povařte v něm na 10 minut badyán, kardamom, skořici, hřebíček a poté vyndejte ven.
- Jarní cibulku a červenou cibuli pokrájejte na menší kousky, stejně tak chilli papričku. Koriandr nasekejte nadrobno.
- Uzené tofu nakrájejte na plátky a zprudka opečte na pánvi z obou stran (bez oleje), opepřete a osolte. Výsledek musí být křupavý.
- Vezměte nový hrnec, naplňte ho vodou, přiveďte k varu, vypněte a do horké vody vložte nudle. Po 5 minutách vyndejte nudle ven a propláchněte studenou vodou.
- Do misek dejte porci rýžových nudlí, přidejte opečené tofu, jarní cibulku, červenou cibuli a mungo výhonky.
- Zalijte vývarem a navrch dejte chilli papričky s koriandrem.
- Phở zakápněte šťávou z limetek (můžete také přidat do polévky).