Domácí výroba bylinkových olejů je skvělý způsob, jak bylinky zpracovat nebo je zachránit před zvadnutím. Petrželový olej je můj oblíbený – na zálivky do salátů, na zakápnutí polévek nebo do italského risotta.
Na přípravu petrželového oleje použijte olej s neutrální chutí, nejlépe řepkový – petržel v něm hezky vynikne. Pokud se rozhodnete pro olivový olej, myslete na to, že má sám o sobě výraznou chuť.
Objem: cca 250 ml
Doba přípravy: 10 minut
INGREDIENCE
- 1 – 2 svazky petrželi
- 250 ml řepkového oleje
POSTUP
- Petržel omyjte a připravte si hrnec s vroucí vodou + mísu se studenou vodou a kostkami ledu.
- Do vroucí vody vhoďte petržel, povařte 15 sekund a ihned přendejte do studené. Díky tomu zůstane barva krásně zelená a olej neztmavne.
- Petržel pečlivě osušte, přidejte do mixéru s řepkovým olejem a rozmixujte.
- Hotový olej přeceďte přes čistou utěrku nebo jemné sítko (nebo tenhle krok vynechte a zůstane vám olej s rozmixovanými lístky).
- Olej přelijte do sklenice, uzavřete a skladujte na temném chladném místě.