Fenykl poznáte podle výrazné vůně a nasládlé chuti, která připomíná lékořici. Čerstvý chutná skvěle v salátech, v kombinaci s citrusy nebo odšťavněný. Pro zjemnění chuti fenykl tepelně upravte – netřeba kombinovat s dalším kořením, stačí lehce zkaramelizovat s ovocnou šťávou a můžete servírovat jako předkrm nebo přílohu k jídlu.
Moje tipy na fenykl:
- Fenykl mám vyzkoušený v kombinaci s jablečným i meruňkovým moštem. Obojí funguje skvěle.
- Do kastrolu můžete přihodit pokrájená jablka nebo plátky pomerančů bez kůry.
- Jestliže vám zbyde fenykl od oběda, dejte ho do sendvičů na pozdější svačinku (pečivo nasákne šťávou z fenyklu, výborně chutná v kombinaci s tofu).
Množství: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 fenykly
- 1 lžíce třtinového cukru
- 300 ml jablečné šťávy
- šťáva z ½ limetky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- petrželová nať
POSTUP
- Fenykl omyjte, ořízněte konce a jemné zelené lístky (ty můžete nechte na finální zdobení). Nakrájejte na plátky.
- V kastrolu rozpalte olivový olej, přidejte fenykl, posypejte cukrem a společně promíchejte.
- Zalijte jablečnou šťávou, přiklopte a vložte kastrol do vyhřáté trouby na 200°C na 30 minut, dokud fenykl nezměkne.
- Na závěr zakápněte limetkovou šťávou, opepřete, osolte a přidejte jemné zelené lístky, petrželovou nať a podávejte.