Pamatuju si, jak jsem jako malá chodila na vánoční trhy a představovala si, že pečené kaštany chutnají stejně jako ty z čokolády. Asi nemusím popisovat zklamání, když jsem je pak poprvé ochutnala – pořádně osolené a chuťově úplně jiné než jsem si představovala, trochu jako brambory. Teď bych je ale mohla jíst pořád a jejich domácí příprava není vůbec složitá.
Jedlé kaštany u nás moc nerostou, proto je kupuji na trzích (dají se sehnat i ve všech větších obchodech). Cena je trochu vyšší, ale za ten výsedek to stojí. Nejsou ale kaštany jako kaštany, pozor si dejte na ty jedovaté, plody jírovce, který roste na každém rohu – ty použijte na podzimní dekorace nebo si je dejte pod polštář, aby se vám lépe spalo a byli jste zdraví (říká se to, tak to asi bude pravda).
Při výběru dbejte na to, aby kaštany nebyly vyschlé nebo poškozené. Použít je můžete na přípravu sladkého kaštanového pyré, kaštanové polévky nebo si je vychutnat jen tak pečené.
Doba přípravy: 35 minut
INGREDIENCE
- Kaštany
- Himalájská sůl
POSTUP
- Kaštany otřete vlhkou utěrkou a na vypouklé straně udělejte ostrým nožem křížek – to proto, aby se při pečení rozevřely a šly snadno oloupat.
- Kaštanům svědčí tepelná úprava v troubě na 200 stupňů, přibližně 25 minut nebo na sucho na pánvi, dokud se nerozvoní, pořádně nezhnědnou a neotevřou se.
- Podávejte je teplé a ve slupce, aby si je každý oloupal a následně posolil, případně posypal chilli nebo bylinkami podle chuti.