Vím, že v létě se tenhle recept hodí víc než teď, ale přesto věřím, že spousta z vás má doma zásobu jablek nebo mraženého ovoce (to jsem konec konců použila i já). Ovocný koláč s drobenkou je jednoduchý na přípravu. Náplň i drobenku vyrobíte raz dva, pečení zabere půl hodiny, jenom těsto vyžaduje zvýšenou pozornost – odpočinek v lednici. Pokud tedy můžete, připravte si ho den předem, lépe se s ním pracuje.
Mouku použijte hladkou, ideálně ji ještě prosejte přes síto, aby se provzdušnila. Chuť těsta vylepšuji přidanou skořicí, dobrá je i varianta s kakaem, obzvlášť v případě, kdy připravujete čokoládový koláč. A poslední, důležitá ingredience – tuk. Zkoušela jsem varianty s kokosovým olejem, rostlinným tukem a nakonec to vyhrálo Nemáslo od značky Nemléko. Cenově to oproti klasickému není taková pálka a co se týče chuti i struktury, jsem z něj maximálně nadšená. Zbylé Nemáslo si můžete namazat na chleba!
Potřebovat budete už jenom volnou pracovní plochu a chvilku trpělivosti. Myslete také na to, že mléko (pokud nemáte, použijte vodu) se přidává až na závěr. Pak už to chce jenom chvilku odpočinku v lednici.
Drobenku užmouláte v ruce během pár sekund. Opět je na ni potřeba Nemáslo a já navíc přidala i jemně mleté vločky. Ne proto, že bych chtěla dělat pokusy, ale protože jsem neměla dostatek mouky. A klaplo to!
Výsledný koláč se vám bude krájet jedna báseň, žádné tvrdé okraje. Místo jablek a malin můžete použít i jiné ovoce, které máte zrovna doma.
Průměr formy: 24 cm
INGREDIENCE
Těsto
- 300 g hladké (celozrnné) mouky
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- 160 g Nemásla
- 4 lžíce rostlinného mléka
Náplň
- 4 jablka
- 200 g malin (mražených)
- 3 lžíce rýžového sirupu
Drobenka
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce jemně mletých ovesných vloček
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce Nemásla
POSTUP
- Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte sůl a skořici.
- Nemáslo vyndejte z lednice jen malou chvilku před přípravou těsta. Vydolujte ze sklenice a rozkrájejte ostrým nožem na kousky, které zapracujte do mouky. Směs se začne drobit a to je ta správná chvíle, kdy přidat mléko a rukama zpracovat dohromady.
- Těstu stačí chvilka, čím více se ho budete dotýkat, tím více bude tuk vlivem teploty povolovat.
- Zabalte ho ideálně do fólie, dejte do lednice a nechte uležet přes noc nebo alespoň dvě hodiny.
- Těsto poté vyndejte a rozválejte na placku silnou asi půl centimetru. Opatrně, ať se nepotrhá.
- Ladně ho namotejte na váleček a přeneste do formy. Tam ho rozložte a prstem jemně přitlačte k okrajům. Přebytečné okraje seřízněte a případně doplňte těsto tam, kde je potřeba. Já si ještě beru na pomoc vidličku a zmáčknu okraje, aby měly vlnky.
- Jablka na náplň nastrouhejte a smíchejte s malinami a rýžovým sirupem. Ovocnou směs rozprostřete do formy.
- Drobenku připravte v míse smícháním mouky, jemně mletých vloček, cukru a Nemásla. Rukama užmoulejte/rozdrobte a nasypejte na ovocnou náplň.
- Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180°C na 30 minut, dokud okraje nezačnou hezky hnědnout.
- Nechte vychladnout a podávejte.
Pingback: generic viagra cost()
Pingback: cialis without a doctor prescription()
Pingback: where to buy cialis()
Pingback: how much is cialis()
Pingback: how to get cialis()
Pingback: viagra generic()
Pingback: men's ed pills()
Pingback: male ed pills()
Pingback: pills erectile dysfunction()
Pingback: buy generic cialis()
Pingback: best online pharmacy()
Pingback: cvs pharmacy()
Pingback: cialis mastercard()
Pingback: Get cialis()
Pingback: levitra online pharmacy()
Pingback: vardenafil price()
Pingback: cheap vardenafil()
Pingback: legitimate online slots for money()
Pingback: online casino usa real money()
Pingback: buy viagra()
Pingback: parx casino online()
Pingback: casino games()
Pingback: cialis buy cialis online()
Pingback: cash advance online()
Pingback: cash loan()
Pingback: loan online()