Veganská varianta smaženky – chleba ve vajíčku. Málem bych zapomněla, jak skvěle chutnal! Nejen chleba, ale i veka nebo tousťák. Stačí trojitá vrstva papírových ubrousků a skoro nepoznáte, že se smažil v několika centimetrech oleje.
Jak na veganskou verzi?
Snažím se zbytečně nevymýšlet náhražky jídel, ne všude to totiž funguje, ale tady jsem si nemohla pomoct. Specifickou vajíčkovou chuť vytvoří černá sůl, kterou znáte třeba z míchaného tofu nebo cizrnové omelety. Společně s lahůdkovým droždím (mimochodem, věděli jste že se název často zkracuje na LSD?!), cizrnovou moukou (ta má lehce oříškovou chuť a je skvělá na zahuštění i do dortových piškotů), kurkumou, pepřem a vodou získáte ideální směs na obalování.
Viděla jsem i recepty s hraškou (směs sušeného hrachu a obilovin – nejčastěji jáhly, kukuřice, rýže), která se používá na obalování i zahušťování. Moc zkušeností s ní ale nemám, takže jsem se držela ozkoušeného receptu.
Počet porcí: 6 krajíců
Doba přípravy: 20 minut
INGREDIENCE
- 6 krajíců chleba
- 5 lžic cizrnové mouky
- 1 lžička černé soli (+ mořská jemně mletá sůl)
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička lahůdkového droždí
- pepř
- 200 ml vody
POSTUP
- V mělké míse nebo hlubokém talíři smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, kurkumu, lahůdkové droždí, pepř a podle chuti i mořskou/klasickou sůl. Rozmíchejte metličkou.
- Chleba namočte z obou stran a několikrát obalte.
- V pánvi rozpalte vrstvu oleje (že je rozpálený poznáte podle párátka – ponořte doprostřed a pokud pění = tvoří se kolem něj bublinky, je rozpálený) a obalujte z obou stran zhruba 1 minutu.
- Obalovaný chleba přendejte na talíř s papírovými ubrousky, aby vsákly přebytečný olej.
- Podávejte s jarní cibulkou nebo namazané hořčicí.