Tofu naložené v oleji s kořením, sušenými rajčaty, česnekem a cibulí – ideální k pivu. Tuhle klasiku můžete obměňovat, přidat ořechy a brusinky nebo víc česneku a feferonek pro pikantnější chuť.
Aby bylo nakládané tofu bez chyby a nezkazilo se, je potřeba ho naložit do čisté a sterilované sklenice. Sklenici i víčko umyjte, ponořte na 10 minut do hrnce s vroucí vodou, nechte okapat a osušit.
- Tofu natural nejdřív promíchám s mletou sladkou paprikou a solí, aby mělo výraznější chuť.
- Olej používám slunečnicový.
- Samotné vrstvení je rychlovka, nezapomeňte na bylinky a vše, co vám přijde pod ruku a dá se naložit.
- Při podávání servírujte společně s nakládanými brusinkami!
Podívejte se na video, které jsem natočila během přípravy:
P.S.: V receptu neuvádím konkrétní množství, záleží na velikosti sklenice. Mně se osvědčily těsnící – seženete v domácích potřebách nebo prodejnách IKEA.
Doba přípravy: 15 minut + 3 dny na uležení
INGREDIENCE
- tofu natural
- mletá paprika
- sůl
- cibule (jakákoliv)
- česnek
- sušená rajčata
- feferonky
- kuličky pepře
- bobkový list
- rostlinný olej*
*Na nakládé tofu je olivový olej zbytečně drahý, pokud nelpíte na jeho specifické chuti. Až tofu sníte, klidně olej použijte znovu, třeba na dresink do salátu nebo při restování zeleniny.
POSTUP
- Tofu natural nakrájejte na kousky, obalte v mleté paprice a posypejte solí. Pořádně promíchejte.
- Cibuli nakrájejte na kolečka a česnek na větší kousky. Feferonky i rajčata krájet nemusíte.
- Do sklenice dejte vrstvu cibule, poté tofu, sušená rajčata (pokud máte naložená v oleji, přidejte i olej z nich), česnek, kuličky pepře, bobkový list, feferonky a opakujte, dokud nebude sklenice plná.
- Všechny ingredience zalijte slunečnicovým olejem, který by měl být 1 centimetr nad tofu a 2 centimetry od víčka.
- Před uzavřením se sklenicí lehce bouchněte o stůl, zbavíte se tak nežádoucích vzduchových bublinek.
- Sklenici uzavřete a tofu nechte přes den odpočívat v teple. Poté přendejte do lednice a po třech dnech můžete konzumovat.
TRVANLIVOST: Naložené tofu mi v lednici vydrželo nejdéle 14 dní, ale přesnou trvanlivost jsem zatím nestihla vysledovat – vždy bylo rychle pryč:)