Cupcakes s nadýchaným sněhovým krémem a čokoládovou polevou = veganství se opět posunulo o level výš! Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších čokoládových dezertů.
Tvarem připomínají indiánky, ale spodek je hezky měkký. Poleva hezky drží a na závěr můžete cupcakes klidně posypat nadrceným sušeným ovocem – malinami nebo rakytníkem.
Recept jsem dělala těsně po přestěhování, kdy jsem nestihla ani pořádně vybalit. Zdobila jsem jediným sáčkem, který jsem našla mezi krabicemi – přidávám motivační fotku toho, jak krásně umí čokoláda schovat všechny nedokonalosti.
Počet porcí: 6 cupcakes (záleží na formě)
Doba přípravy: 40 minut
INGREDIENCE
Základ cupcakes
- 120 g špaldové mouky
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 ml roslinného mléka
- 60 g hořké čokolády
- 2 lžíce slunečnicového oleje*
*Nebo jiného s neutrální chutí.
Nadýchaný krém
- 70 ml aquafaby (nálevu z cizrny)
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 lžička xantanové gumy*
*Naposledy jsem dělala i bez ní a krém držel.
Poleva
- 150 g hořké čokolády
- 3 lžíce kokosového oleje
POSTUP
Těsto – základ na cupcakes
- V míse smíchejte mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva.
- Přilijte rostlinné mléko.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem. Zlehka zamíchejte do těsta.
- Těsto promíchejte pomocí metličky (nebo v robotu), zamezíte vzniku nežádoucích hrudek.
- Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo vymažte olejem a vysypejte moukou.
- Nalijte těsto do formy, vždy maximálně do 3/4, aby vám nevyběhlo ven.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 15 – 20 minut, dokud nebude základ hotový (otestujte pomocí špejle – když se na ni těsto nelepí, vyndejte z trouby). Nechte vychladnout.
- Pokud cupcakes vyběhly moc do výšky, maličko je před zdobením seřízněte nožem.
Nadýchaný krém
- Aquafabu prošlehejte s cukrem a xantanovou gumou do pevného a lesklého sněhu. Trvá to asi 10 minut (tady podrobný návod, jak na aquafabu).
- Pomocí cukrářského sáčku ozdobte upečený základ. Dejte na 10 minut do lednice.
Čokoládová poleva
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem. Nechte vychladnout.
- Hotovou polevu přelijte do hrnku nebo jiné vyšší nádoby.
- Cupcakes namáčejte do polevy jeden po druhém. Musí se co nejvíc ponořit.
- Dejte stranou (ideálně na mřížku, aby čokoláda okapala) a nechte vychladit 15 – 20 minut v lednici.