Základní recept, který se hodí znát a díky kterému se rýže vždy povede. Rýže z trouby je krásně nadýchaná, voňavá a nemusíte ji věnovat moc pozornosti. Recept je jednoduchý, stačí jednou vyzkoušet a příště už budete automaticky vědět, jak na to.
- Rýži použijte dlouhozrnnou – jasmínovou nebo basmati.
- Poměr ingrediencí je 1:1,5 = 1 hrnek rýže + 1,5 hrnku vody.
- Příprava zabere 20 minut + nahřátí trouby.
- Hotovou rýži načechrejte – ideálně plastovou nebo dřevěnou lžící a zlehka, aby se rýže moc nerozmačkala.
INGREDIENCE
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 hrnek rýže (jasmínová nebo basmati)
- 1,5 hrnku vody
- 1 lžička soli
POSTUP
- Troubu předehřejte na 200°C a ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte propláchnutou jasmínovou rýži, promíchejte a zalijte vodou.
- Jakmile začne voda vřít, přidejte sůl a nechte vodu vypařit, dokud nezůstane cca 1 cm nad hladinou.
- Hrnec přiklopte a dejte do trouby, kterou vypněte, aby zůstala pouze nahřátá.
- Rýže se bude dělat 20 minut, mezitím připravíte kari.
- Až hrnec vyndáte, načechrejte řýži dřevěnou špachtlí.