Krémová, zdravá a díky luštěninám taky dost sytá. Mrkvová polévka s čočkou a zázvorem je příjemně štiplavá, zahřeje a je jednoduchá na přípravu. Vyzkoušejte ji s opečeným chlebem nebo jako lehkou večeři společně se salátem.
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 5 cm kousek zázvoru
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 5 mrkví
- 200 g červené čočky
- 1200 ml zeleninového vývaru
- sůl
Servírování:
- cizrna (uvařená)
- kokosové mléko
- čerstvě mletý barevný pepř
- mleté chilli
- čerstvý koriandr
POSTUP
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte půl minuty zpěnit.
- Přidejte oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, promíchejte a posypejte chilli.
- Dávejte pozor, aby se ingredience nepřipálily, přidejte oloupanou a nakrájenou mrkev, propláchnutou červenou čočku a zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu a nechte vařit přibližně 15 – 20 minut, dokud mrkev nezměkne. Tady platí, že čím menší kousky, tím rychleji bude uvařená.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud bude moc hustá, přidejte vývar/vodu/kokosové mléko.
- Na závěr osolte podle chuti.
- Servírujte do hlubokých talířů nebo misek. Doprostřed dejte cizrnu, s citem zalijte kokosovým mlékem, opepřete, přidejte chilli, nasekaný koriandr a solný květ.