Jen máloco umí zahřát tak dobře, jako tahle kombinace mrkve, zázvoru, čočky a chilli. Ne že bych v létě vyhledávala hustou krémovou polévku, ale když mě minulý týden přepadla nemoc a čistě náhodou jsem měla doma všechny potřebné ingredience, nešlo se ubránit. Takže jo, nejen v zimě a na podzim, ale i v létě je výborná!
Protože je na internetu asi milion receptů, rovnou se podělím o to, proč by vám mohla chutnat právě tahle:
- Zázvor + chilli = zahřeje, nakopne a spolehlivě vytáhne z nachlazení.
- Obsahuje zeleninový vývar! Jasně, můžete přidat vodu, ale nikdy nedocílíte takové chuti jako s domácím vývarem, jehož příprava zabere hodinu a dá se zmrazit na později.
- Kokosové mléko = zjemní chuť, při servírování vypadá hezky a přidat ho můžete i během vaření (o jeho nekonečném využití ve sladkých i slaných receptech nemluvě).
- Luštěniny by měly být součástí každého (veganského) jídelníčku. Pokud jste jim doteď nepřišli na chuť, rozmixovaná čočka v polévce s mrkví je ideální začátek. Cizrnu dávám na závěr, jenom uvařenou (nebo koupenou ve sklenici), ale pokud toužíte po křupavější chuti, dejte ji péct na pár minut do trouby společně s chilli.
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 5 cm kousek zázvoru
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 5 mrkví
- 200 g červené čočky
- 1200 ml zeleninového vývaru
- sůl
Servírování:
- cizrna (uvařená)
- kokosové mléko
- čerstvě mletý barevný pepř
- mleté chilli
- čerstvý koriandr
- solný květ*
*Není nutný, používá se až po tepelné úpravě a protože mám doma několik druhů (s bylinkami, růží, olivami..), využívám ho nejčastěji na zdobení polévek. Stačí opravdu trochu, každý si ho do polévky zamíchá sám.
POSTUP
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte půl minuty zpěnit.
- Přidejte oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, promíchejte a posypejte chilli.
- Dávejte pozor, aby se ingredience nepřipálily, přidejte oloupanou a nakrájenou mrkev, propláchnutou červenou čočku a zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu a nechte vařit přibližně 15 – 20 minut, dokud mrkev nezměkne. Tady platí, že čím menší kousky, tím rychleji bude uvařená.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud bude moc hustá, přidejte vývar/vodu/kokosové mléko.
- Na závěr osolte podle chuti.
- Servírujte do hlubokých talířů nebo misek. Doprostřed dejte cizrnu, s citem zalijte kokosovým mlékem, opepřete, přidejte chilli, nasekaný koriandr a solný květ.
Pingback: Polévka z pečených červených paprik a rajčat()
Pingback: goodrx viagra()
Pingback: generic cialis()
Pingback: cialis without prescription()
Pingback: generic cialis online()
Pingback: viagra generic()
Pingback: cheap viagra()
Pingback: cheap erectile dysfunction pills online()
Pingback: pills for erection()
Pingback: medicine erectile dysfunction()
Pingback: generic cialis()
Pingback: canadian pharmacy()
Pingback: rx pharmacy()
Pingback: Buy cialis()
Pingback: levitra vardenafil()
Pingback: levitra 10mg()
Pingback: levitra pills()
Pingback: casino online usa()
Pingback: online casino real money usa()
Pingback: generic for viagra()
Pingback: real money casino()
Pingback: online slots()
Pingback: buy cialis generic()
Pingback: loans online()
Pingback: cash payday()
Pingback: payday loans()