Lehký dezert, jehož základ tvoří vyšlehaný sníh s cukrem. V troubě se peče/suší tři hodiny na nízkou teplotu a pod tíhou krému hezky zkřehne. Pusinkový dort Pavlova můžete udělat v klasické velikosti nebo jako mini verzi.
Pár tipů než se pustíte do přípravy:
- Dejte pozor, aby mísa i metla na šlehání byly čisté a vytřené do sucha.
- Cukr zašlehávejte postupně.
- Troubu předehřejte a neměňte během pečení teplotu. Stejně jako neotvírejte troubu.
- Hotové Pavlovy musí jít z pečícího papíru snadno sundat – nesmí se lepit.
- Nevystavujte dortíky zbytečně velkému teplotnímu rozdílu: Po upečení troubu vypněte, otevřete a nechte vychladnout uvnitř.
- Dejte pozor na vlhkost – ovocný rozvar i krém přidejte až před samotným servírováním, Pavlova začne okamžitě měknout.
- Veganská Pavlova z aquafaby – nálevu z cizrny chutná nejlépe s kokosovou šlehačkou. Tu dělám z vyšlehaného a ztuhlého kokosového mléka/krému (záleží na typu). Není potřeba sladit.
- Na závěr ozdobím ovocem, rakytníkovým olejem a pod dezert přidávám rozvařené a rozmixované lesní ovoce s agávovým sirupem.
- Všechny ingredience na zdobení můžete přidávat podle chuti, sezóny a toho, co zrovna máte doma.
Počet porcí: 10
INGREDIENCE
Pavlova
- 100 ml aquafaby
- 1/4 lžičky vinného kamene
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- 1/3 lžičky kukuřičného škrobu
- 100 g krupicového cukru
Kokosový krém
- 400 ml plechovka kokosového mléka/krému
Ovocný rozvar
- 200 g (mraženého) lesního ovoce
- 4 lžíce agávového sirupu
Zdobení
- rakytníkový sirup
- čerstvé ovoce (borůvky/maliny..)
- meduňka
- drcené kakaové boby
POSTUP
- V míse robotu začněte šlehat aquafabu s vinným kamenem a moučkovým cukrem přibližně 6 minut na vyšší otáčky, dokud nevznikne sníh.
- Přidejte kukuřičný škrob a po lžících přisypávejte cukr (s prodlevou cca 20 sekund). Šlehejte.
- Výsledný sníh musí být pevný – zkuste otočit mísu vzhůru, neměl by se ani hnout.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozdělte sníh pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku. Vždy udělám vyšší špičku a nahoře zmáčknu lžící, aby vznikla prohlubeň (tvar hnízda), která se lépe plní kokosovým krémem.
- Sušte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 110°C cca 3 hodiny. Musí jít snadno odlepit od pečicího papíru. Troubu vypněte a Pavlovy nechte zchladnout uvnitř (ideálně třeba přes noc).
- Ztuhlé kokosové mléko dejte do mísy a pomocí šlehače prošlehejte. Trochu změkne a půjde s ním pracovat jako s normální šlehačkou.
- Ovoce míchejte v kastrolu společně se sirupem, dokud se nerozvaří. Rozmixujte a nechte vychladnout.
- Servírujte na talíř, na který mašlovačkou naneste ovocný rozvar, doprostřed položte Pavlovu, přidejte krém, pokapejte rakytníkovým olejem a doplňte čerstvým ovocem, meduňkou a kakaovými boby (nebo tím, co máte rádi).