Výběr oříškových mlék v obchodech (správně označených jako rostlinný nápoj) se neustále rozšiřuje. Vyrobit si ho můžete i doma – bude vás to stát hlavně čas a trošku práce, cenově je ale levnější a zbylou oříškovou drť využijete např. do ranní ovesné kaše.
Domácí mandlové mléko používám na pečení nebo na přípravu lívanců a vaflí. Výhodou je, že základ je neslazený, takže se hodí i do slaných jídel. Můžete ale přidat sladký sirup (agávový, javorový..) nebo rozmixovat s datlemi a osladit si mléko podle chuti. Skvělá je i špetka skořice nebo kurkumy navíc.
Skladování
- Použijte skleněnou láhev s dobrým těsněním a uchovávejte v lednici.
- Vydrží určitě 3 – 4 dny, déle vyzkoušeno nemám. Čím čerstvější, tím lepší.
Doba přípravy: 10 minut (+ 8 hodin namáčení mandlí)
Objem: necelý 1 l
INGREDIENCE
- 150 g mandlí
- 800 ml filtrované vody
POSTUP
- Mandle namočte do vody přes noc (nebo na 8 hodin).
- Ráno přeceďte, dejte mandle do mixéru, zalijte 800 ml vody a pořádně rozmixujte.
- Přes utěrku přeceďte mlíko do mísy. Pořádně vymačkejte.
- Přelijte z mísy do sklenice/bandasky skladujte v lednici. Vydrží určitě 3 dny.
Domácí příprava rostlinného mléka zabere čas, ale narozdíl od kupovaného si můžete sami určit, jak moc bude krémové, sladké a přidat další ingredience navíc. Tohle lískooříškové se špetkou kakaa je super na pečení, ale i jen tak samotné.