Bábovka je jeden z nejvděčnějších dezertů (moučníků?), co se variací a chutí týče. Dřív jsem ji neměla ráda, ale stačilo přidat pár ingrediencí navíc, vychytat poměry a nadýchaný zázrak byl na světě. Tyhle mini lískooříškové vznikly z přebytku ořechů a navíc krásně provoní celý byt.
Aby měly bábovky co nejoříškovější chuť, opražila jsem oříšky na pánvi, použila domácí lískooříškové mléko (není nutné) a pokud doma náhodou máte, přidejte klidně dvě lžíce lískooříškového másla/pasty – výborná věc na náplně do pralinek, krémů nebo jen tak na lívance. Pokud se vrhnete na zmíněné mléko z lískových ořechů, zbylou drť dejte do těsta na bábovky (množství odečtěte z množství mouky).
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4 mini bábovky
INGREDIENCE
Bábovky
- 70 g lískových oříšků
- 200 ml lískooříškového mléka
- 50 ml oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 lžíce kakaa
- olej na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Poleva
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kokosového mléka
- nasekané lískové ořechy na ozdobu
POSTUP
- Lískové oříšky opražte nasucho na pánvi – dejte pozor, ať se úplně nespálí. Oříšky se vlivem tepla hezky rozvoní a jejich chuť se zvýrazní.
- Přendejte do utěrky a rukou lehce promněte – odpadají z nich slupky.
- Oříšky dejte do mixéru, zalijte mlékem a rozmixujte. Přidejte olej.
- Ve větší míse smíchejte polohrubou mouku, cukr, kypřicí prášek, kakao a postupně vmíchejte i tekutou lískooříškovoou směs.
- Formu vymažte olejem, vysypte hrubou moukou (aby šly bábovky hezky ven) a naplňte těstem.
- Bábovky pečte na 180°C přibližně 15 minut – na konci zapíchněte špejli a pokud se těsto na ni nepřichytává, bábovky jsou hotové.
- Vyklopte ještě teplé.
- V menší misce promíchejte moučkový cukr (použijte metličku), kokosové mléko a vychladlé bábovky přelijte. Ozdobte nasekanými ořechy.
TIP: Pokud milujete bábovky, vyzkoušejte i veganskou jogurtovou, která je dokonale vláčná.