Jestli máte v oblibě kysané zelí a zelňačku, pravděpodobně si zamilujete i tuhle polévku. Recept je rodinný, původně od mojí prababičky a vychází z rusínské kuchyně. Trochu jsem ho upravila a místo masa dala uzené tofu. Výsledek je super!
- Do polévky se dává zelná šťáva z kysaného zelí. Koupíte ji v obchodech nebo si odeberte z naloženého.
- Výsledná chuť je příjemně kyselá – pokud je na vás až moc, stačí trochu přisladit.
- Do polévky dejte fleky nebo větší italské rombi (na fotce).
- Tip: Polévka je výborná i zastudena.
Doba přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4 – 5
INGREDIENCE
- 1 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 petržel
- 1 l zeleninového vývaru
- 280 ml zelné šťávy
- sůl
- pepř
- 200 g uzeného tofu
- petrželová a libečková nať
- italské těstoviny rombi/fleky
POSTUP
- Na oleji zpěňte cibuli a najemno nakrájený česnek, přidejte rajský protlak a mletou papriku. Společně promíchejte.
- Přidejte nastrouhanou petržel, zalijte zeleninovým vývarem a zelnou šťávou, povařte 10 minut.
- Mezitím si vedle v hrnci uvařte těstoviny zvlášť.
- Do polévky přidejte nakrájené tofu, osolte, opepřete, případně oslaďte podle chuti.
- Vypněte sporák a na závěr přidejte petrželovou nať + libeček a uvařené těstoviny.