Hlavní jídlo z květáku a quinoy. Veganské kuličky s omáčkou – ideální s rýží, bulgurem nebo jinou přílohou.
Quinoa je moje oblíbená obilovina – má lehce oříškovou chuť a společně s květákem a kořením chutná skvěle! Před tvarováním kuliček si namočte ruce, koulení vám půjde lépe:)
Recept je poměrně rychlý – quinou před vařením namočte na 5 minut do studené vody (pokud to jde, vařte ji ve vývaru, jinak v osolené vodě), povařte 15 minut a 10 nechte odpočívat pod pokličkou. Květák stačí napařit na 10 minut, aby trochu změknul.
Kuličky dávám na pánev a pak do trouby. Ve stejné pánvi udělám omáčku – česnek, kurkuma, pasírovaná rajčata, chilli, sušený zázvor a koriandr, voda, kokosové mléko, voda a sůl na dochucení.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE
Kuličky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 120 g qunoiy (v suchém stavu)
- 240 ml vody
- 400 g květáku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce oleje
Omáčka
- 200 g pasírovaných rajčat
- 1 lžička sušeného česneku
- špetka chilli
- 1 lžíce kurkumy
- špetka sušeného koriandru
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 1 lžíce arašídového másla
- sůl
- 160 ml kokosového mléka
POSTUP
Kuličky
- Ovesné vločky rozmixujte na jemný prášek
- Quinou uvařte ve 240 ml vody (na 1 díl dejte 2 díly vody) na 15 minut, nechte odpočívat dalších 5 minut pod pokličkou.
- Ve vedlejším kastrolu dejte napařit květák na 10 minut.
- V míse rozmixujte quinou, rozmixované vločky a květák.
- Do mísy přidejte mletou papriku a sůl
- Namočte si ruce a tvarujte kuličky.
- Na pánev dejte olej a přidávejte kuličky. Na středním plameni opečte ze všech stran.
- Dejte kuličky do trouby na dalších 15 minut, ať se pořádne propečou.
Omáčka
- Na pánvi zahřejte 200 g pasírovaných rajčat, přidejte lžičku sušeného česneku, špetku chilli, lžíci kurkumy, špetku sušeného koriandru, 1/2 lžičky sušeného zázvoru a zalijte trochu vodou.
- Přiveďte k varu, přidejte 1 vrchovatou lžíci arašídového másla, sůl a 160 ml kokosového mléka.
- Jakmile omáčka zhoustne, vypněte sporák a přidejte kuličky.
- Promíchejte a podávejte (samotné nebo s přílhou).