Další zdravý recept – tentokrát s květákem, který nemusí být vždy jen osmažený v trojobalu. Tyhle květákové kuličky v jemné omáčce jsou super k obědu i večeři. A když jich uděláte víc najednou, můžete je šoupnout do mrazáku na později.
V receptu na kuličky najdete kromě květáku i quinou, moji oblíbenou obilovinu, kterou doporučuji zařadit do jídelníčku. Má lehce oříškovou chuť a společně s květákem a kořením funguje skvěle. Než se do tvarování kuliček pustíte, namočte si ruce – koulení vám půjde lépe.
Recept je poměrně rychlý: Quinou před vařením namočte do studené vody, slijte, znovu zalijte a povařte (pokud to jde, vařte ji ve vývaru, jinak v osolené vodě) a nechte odpočívat pod pokličkou. Květák stačí napařit na 10 minut, aby trochu změknul.
Kuličky nejdřív opeču na pánvi a pak nechám dodělat v troubě. Ve stejné pánvi uděláte i jemnou omáčku z arašídového másla, kokosového mléka a rajčat, která je rychle hotová a nemusíte špinit další nádobí.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE
Kuličky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 120 g qunoiy (v suchém stavu)
- 240 ml vody
- 400 g květáku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce oleje
Omáčka
- 200 g pasírovaných rajčat
- 1 lžička sušeného česneku
- špetka chilli
- 1 lžíce kurkumy
- špetka sušeného koriandru
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 1 lžíce arašídového másla
- sůl
- 160 ml kokosového mléka
POSTUP
Kuličky
- Ovesné vločky rozmixujte na jemný prášek
- Quinou uvařte ve 240 ml vody (na 1 díl dejte 2 díly vody) na 15 minut, nechte odpočívat dalších 5 minut pod pokličkou.
- Ve vedlejším kastrolu dejte napařit květák na 10 minut.
- V míse rozmixujte quinou, rozmixované vločky a květák.
- Do mísy přidejte mletou papriku a sůl
- Namočte si ruce a tvarujte kuličky.
- Na pánev dejte olej a přidávejte kuličky. Na středním plameni opečte ze všech stran.
- Dejte kuličky do trouby na dalších 15 minut, ať se pořádne propečou.
Omáčka
- Na pánvi zahřejte 200 g pasírovaných rajčat, přidejte lžičku sušeného česneku, špetku chilli, lžíci kurkumy, špetku sušeného koriandru, 1/2 lžičky sušeného zázvoru a zalijte trochu vodou.
- Přiveďte k varu, přidejte 1 vrchovatou lžíci arašídového másla, sůl a 160 ml kokosového mléka.
- Jakmile omáčka zhoustne, vypněte sporák a přidejte kuličky.
- Promíchejte a podávejte (samotné nebo s přílhou).