Kari je jedno z nejlepších jídel, které můžete dokola obměňovat (přidávat zeleninu, bylinky, místo tofu dát cizrnu..) a pořád bude chutnat skvěle. Tahle variace s květákem je rychlá a snadná na přípravu.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut
INGREDIENCE
RÝŽE
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 300 g jasmínové rýže
- 450 ml vody
- 1 lžička soli
KARI
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- špetka chilli
- 250 g krájených rajčat z plechovky
- 1/2 velkého květáku
- 1 mrkev
- 400 ml vody / nebo zeleninového vývaru
- 300 ml kokosového mléka
- 200 g tofu natural
- sůl
- šťáva z 1/2 limetky
- jarní cibulka na závěr
POSTUP
RÝŽE
- Troubu předehřejte na 200°C a ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte propláchnutou jasmínovou rýži, promíchejte a zalijte vodou.
- Jakmile začne voda vřít, přidejte sůl a nechte vodu vypařit, dokud nezůstane cca 1 cm nad hladinou.
- Hrnec přiklopte a dejte do trouby, kterou vypněte, aby zůstala pouze nahřátá.
- Rýže se bude dělat 20 minut, mezitím připravíte kari.
- Až hrnec vyndáte, načechrejte řýži dřevěnou špachtlí.
KARI
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájený česnek, kurkumu, římský kmín, chilli a rajčata. Promíchejte.
- Přidejte očištěný květák rozdělený na malé růžičky, nakrájenou mrkev a orestujte.
- Zalijte vodou, kokosovým mlékem a vařte 15 minut.
- Do hrnce přidejte tofu nakrájené na kostičky, osolte podle chuti a odstavte.
- Zakápněte limetkovou šťávou a podávejte s rýží a jarní cibulkou.