Vydatné zeleninové jídlo s černou čočkou a cizrnou, na jehož přípravu budete potřebovat jen jeden hrnec (+ na rýži, pokud doma nemáte rýžovar). Luštěniny jsou navíc super zdroj bílkovin a příjemně zasytí, takže jestli vůbec nejíte maso/jste vegani, určitě je zařaďte do jídelníčku.
Tuhle zeleninovou směs si dejte s rýží – podrobný návod, jak ji udělat v troubě během 20 minut, najdete dole v receptu. Nejlepší je jasmínová, ale chutnat vám bude i s basmati.
Luštěniny v receptu jsou uvedeny v již uvařeném stavu:
- Cizrna se několik hodin předem namáčí a pak ještě cca hodinu vaří.
- Černou čočku stačí propláchnout a uvařit – to dělám ve vedlejším hrnci a přidávám do jídla až na závěr.
Obojí můžete koupit ve skle/v plechovce už hotové, ale kupovat (a namáčet) luštěniny v suchém stavu se vyplatí finančně + je koupíte i v obchodech bez obalu.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 35 minut
INGREDIENCE
RÝŽE
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 300 g rýže*
- 450 ml vody
- 1 lžička soli
*Postup na přípravu rýže funguje na jasmínovou i na basmati. Červená, černá a natural vyžadují více vody a času na odpaření.
ZELENINOVÁ SMĚS
- 1 lžíce oleje
- 1 šalotka
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml vody
- 1 petržel (+ nať)
- 2 mrkve
- 1/2 lilku
- 800 ml vody (nebo zeleninového vývaru)
- 100 ml kokosového mléka
- sůl
- 100 g uvařené černé čočky
- 100 g uvařené cizrny
Luštěniny vařím dopředu a přidávám až na závěr. Cizrnu je potřeba přes noc namočit a poté vařit alespoň hodinu. Černou čočku stačí propláchnout a povařit 20 minut ve vodě.
POSTUP
RÝŽE
- Troubu předehřejte na 200°C a ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte propláchnutou jasmínovou rýži, promíchejte a zalijte vodou.
- Jakmile začne voda vřít, přidejte sůl a nechte vodu vypařit, dokud nezůstane cca 1 cm nad hladinou.
- Hrnec přiklopte a dejte do trouby, kterou vypněte, aby zůstala pouze nahřátá.
- Rýže se bude dělat 20 minut, mezitím připravíte kari.
- Až hrnec vyndáte, načechrejte řýži dřevěnou špachtlí.
ZELENINOVÁ SMĚS
- V hrnci rozpalte olej a osmahněte najemno nakrájenou šalotku.
- Přidejte kurkumu, římským kmín, nechte rozvonět.
- Zalijte protlakem a 100 ml vody. Společně zamíchejte.
- Nakrájenou zeleninu přidejte do hrnce, promíchejte a zalijte zbytkem vody (asi centimetr nad), přiklopte a nechte probublávat, dokud zelenina nezměkne.
- Přilijte kokosové mléko, zamíchejte.
- Na závěr osolte, přidejte cizrnu a čočku, promíchejte a jako poslední přidejte nasekanou petrželovou nať.
- Servírujte s rýží.