Jedlé kaštany jsou skvělé ve sladkých i slaných receptech. Kromě klasických pečených (které znáte z vánočních trhů), dejte šanci také kaštanové polévce. Výborně zahřeje a díky zázvoru je příjemně štiplavá.
Při výběru dbejte na to, aby kaštany nebyly vyschlé nebo poškozené. Použít je můžete na přípravu sladkého kaštanového pyré, polévky nebo si je vychutnat jen tak pečené. Aby byl výsledek co nejchutnější, pojďme si říct, jak je správně uvařit.
Pokud chcete ušetřit čas a rovnou se pustit do kaštanových receptů, dají se koupit již předvařené a vyloupané.
Jak upéct kaštany?
- Kaštany otřete vlhkou utěrkou a na vypouklé straně udělejte ostrým nožem křížek – to proto, aby se při pečení rozevřely a šly snadno oloupat.
- Kaštanům svědčí tepelná úprava v troubě na 200 stupňů, přibližně 20 minut nebo na sucho na pánvi, dokud se nerozvoní, pořádně nezhnědnou a neotevřou.
- Poté je ještě teplé vyloupejte tak, aby na nich nezbyla žádná slupka a servírujte buď rovnou nebo použijte do receptu.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 šalotka
- 1 lžíce nadrobno nakrájeného zázvoru
- 1 brambora
- 250 g pečených a vyloupaných kaštanů
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- Sůl
- Pepř
- 100 ml rostlinné smetany
Postup
- Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku, nechte rozvonět a poté přidejte zázvor, který polévce dodá ten správný šmrnc.
- Přidejte nakrájenou bramboru, kaštany, promíchejte vařečkou a zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu a nechte bublat 30 minut, poté rozmixujte tyčovým mixérem.
- Na závěr dochuťte římským kmínem, solí, pepřem a po vypnutí sporáku zjemněte smetanou.