Jemné a lehké jogurtové vafle, které vás ráno skvěle zasytí. Ozdobte je ovocem nebo čokoládou a dejte si je hned po upečení – čerstvé a křupavé.
Těsto na vafle připravíte během pěti minut v mixéru. Vafle jsou bez přidaného cukru a lze je připravit i v bezlepkové verzi, stačí použít ovesné vločky bez lepku. Jogurt jsem použila mandlový – dnes už koupíte téměř v každém supermarketu sójový nebo kokosový, výběr nechám na vás. Jogurty s nižším obsahem cukru jsou skvělé nejen do těsta na vafle a lívance, ale i jako základ do slaných dipů.
Na přípravu jogurtových vaflí je nezbytný mixér a vaflovač, bez nich to nepůjde. Mixuji v obyčejném smoothie makeru, velikostně bohatě stačí a na vafle používám obyčejný vaflovač za pár korun, o kterém jsem se rozepsala TADY.
TIP: Jogurtové vafle můžete dělat bez kakaa a různě je obměňovat. Těstu svědčí také skořice, směs perníkového koření nebo pistáciová pasta.
Počet porcí: 3 vafle (záleží na velikosti vaflovače)
Doba přípravy: 20 minut
INGREDIENCE
- 100 g jemných ovesných vloček
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- 170 g Nejogurtu
- 100 ml kokosového mléka*
- 1 banán
- 1/2 lžičky kokosového oleje (+ na potření vaflovače)
- ingredience na hotové vafle: ovoce, čokoláda, sirup, Nejogurt, arašídové máslo..
*Použít můžete jakékoliv rostlinné.
POSTUP
- Jemné ovesné vločky dejte do mixéru a rozmixujte na jemný prach.
- Přidejte kakao, sůl, Nejogurt, kokosové mléko, banán, olej a rozmixujte dohromady.
- Pomocí naběračky nalijte těsto do nahřátého a kokosovým olejem vymazaného vaflovače, zavřete a nechte 4 – 5 minut péct (záleží na vaflovači, mně se rozsvítí zelená kontrolka, že už je hotovo).
- Hotové vafle poznáte tak, že jdou vyndat pomocí dřevěné špachtle (ať nepoškrábete povrch vaflovače).
- Pokud jich děláte víc, dávejte je stranou na plech do trouby vyhřáté na 50 °C, aby byly při servírování všechny teplé.
- Podávejte s ovocem, čokoládou, sirupem nebo s čímkoliv, co máte rádi.