Jackfruit, fazole, pico de gallo, chilli, kukuřice, avokádo a rýže. Jídlo inspirované mexickou kuchyní, naservírované hezky v jedné misce – v podstatě rozložené burrito, ale bez kukuřičné/pšeničné tortilly.
Jackfruit
Exotické ovoce bez výraznější chuti, snadno dochutíte podle vlastních představ. O tom, kde ho koupit a proč je z něj hit, jsem psala v receptu na vegan tacos.
Rýže
Basmati nebo jasmínová. Klikněte pro návod na její přípravu, aby byla krásně načechraná.
Pico de gallo
Rychlovka, kterou stojí za to znát. Recept tady.
Fazole
Používám černé, ty seženete v supermarketu nebo v asijských obchodech. Pokud nemáte, použijte červené.
TIP: Do burrito bowl můžete přidat místo nakrájeného avokáda guacamole.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE
- 1 lžíce oleje
- 150 g jasmínové rýže
- 300 ml vody
- 1/2 lžičky soli (+ špetka na jackfruit)
- 200 g jackfruitu*
- 200 g černých fazolí
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 2 hrsti slaných nachos
- 200 g pico de gallo
- 50 g kukuřice
- 1 avokádo
- 1/2 limetky
- koriandr
- chilli paprička
- černý sezam
*kupuji v DM
POSTUP
- V kastrolu rozpalte olej, přidejte propláchnutou rýži, zalijte vodou, přidejte půl lžičky soli.
- Přiveďte k varu, jakmile se voda vypaří a zůstane cca půl centimetru nad rýží, přiklopte a dejte do vyhřáté trouby na 200 °C. Troubu vypněte a nechte rýži dojít 20 minut.
- Na pánvi orestujte jackfruit natrhaný na kousky.
- Přidejte římský kmín, kurkumu a sušený česnek.
- Vše naservírujte do misek, zakápněte limetkou, ozdobte koriandrem, chilli papričkou a černým sezamem.