Receptů na čočkovou polévku existuje nespočet. Tohle je verze s bramborami, římským kmínem a rajčaty. Jednoduchá a hustá – určitě stojí za vyzkoušení.
- Zeleninový vývar připravuji doma ve velkém hrnci, část nechávám zmrazit na později.
- Horskou čočku koupíte v oddělení potravin v DM, nemusí se předem namáčet a jen tak se nerozvaří.
- Kadeřávek jsem přidala čerstvý, pro ještě lepší chuť ho můžete spařit na pánvi s česnekem.
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 větší brambory
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 400 g konzervovaných rajčat
- 1, 2 l zeleninového vývaru
- 200 g horské čočky
- sůl
- pepř
- kadeřávek
POSTUP
- Ve větším hrnci rozpalte olivový olej a dozlatova na něm orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte oloupanou a nakrájenou mrkev, brambory, ochuťte kmínem, tymiánem, přidejte bobkové listy a rajčata. Promíchejte.
- Zalijte vývarem, přiveďte k varu a přidejte propláchnutou čočku. Vařte dokud vše nezměkne.
- Polévka by měla být hustá. Čočka ve vývaru hodně nabobtná a pokud bude potřeba, přilijte více vývaru nebo vody podle toho, jaká konzistence vám vyhovuje.
- Na závěr osolte, opepřete a podávejte s kadeřávkem.