Hodně zelená, hodně hustá. Hrášková se špenátem nahradí i hlavní jídlo, stačí mít hrášek v mrazáku a v lednici trochu špenátu s kořenovou zeleninou na vývar.
Příprava hráškové polévky je super jednoduchá, nejvíc času trvá příprava zeleninového vývaru. Ten nevynechávejte, já si zvykla dávat ho do každé polévky a je to velký chuťový rozdíl oproti obyčejné vodě. Stačí přemýšlet dopředu a jednou za tři týdny udělat dva velké hrnce – část použít a zbytek zmrazit na pozdější vaření. Vývar se hodí nejen do polévky, ale i na omáčky, podlití zeleniny při vaření atd.
- Do hráškové polévky můžete přihodit i zbytky z lednice – brokolici, bazalku, řapíkatý celer.
- Hrášek i špenát přidávejte až na konci, stačí posledních 5 minut.
- Rostlinnou smetanu, konopná semínka a čerstvý špenát dejte na závěr do každé porce zvlášť. Do hustých polévek se skvěle hodí i pečená chilli cizrna.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
INGREDIENCE
- 350 g mraženého hrášku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 100 g celeru
- 650 ml zeleninového vývaru
- 2 hrsti listového baby špenátu (+ na servírování)
- 1 lžička soli
- pepř
- rostlinná smetana (na servírování)
- konopná semínka (na servírování)
POSTUP
- Jako první vyndejte hrášek ven z mrazáku.
- V hrnci zpěňte najemno nakrájenou šalotku na lžíci olivového oleje.
- Přidejte celer nakrájený na kostičky, zalijte zeleninovým vývarem a vařte 15 minut.
- Přidejte hrášek, špenát a vařte 5 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Hrnec odstavte a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
- Servírujte do misek nebo hlubokých talířů a ozdobte rostlinnou smetanou, čerstvými listy špenátů a konopnými semínky.