Nalákám vás, když hned na začátku řeknu, že dort je téměř bez cukru, bez lepku (samozřejmě veganský) a že jsem mu nejdřív moc šancí na úspěch nedávala? V kuchyni si poměrně dost fandím, vím co dělat, ale přesto je stále co objevovat. A to mě baví!
Protože mám doma poměrně velkou zásobu bezlepkové mouky, sáhla jsem po té ze žlutého hrachu. Vy můžete použít jakoukoliv jinou bez lepku, ale i klasickou hladkou (pšeničnou, já mám nejradši špaldovou). Opět jsem se ujistila, že každá mouka reaguje trochu jinak – bezlepková nevytvoří pružné těsto (právě proto, že neobsahuje lepek) a také absorbuje více vody, než mouka pšeničná. Hrachová je lehce nažloutlá, což se k dýňovému pyré dokonale hodí. Přesto jsem při přípravě ochutnávání těsta na korpus měla pocit, že je chuťově až moc výrazná.
- Těsto míchejte s citem, aby v troubě správně vyběho.
- Nejdřív sypké a až pak tekuté ingredience.
- Čokoládu použijte hořkou, má výraznější chuť.
Rostlinné mléko použijte to, které máte zrovna po ruce. Já měla v lahvi ještě zbytek domácího kokosového, které jsem ráno použila do ovesné kaše.
Když to jde, používám místo cukru přírodní sirup. Datlový, rýžový, brusinkový, javorový – jakýkoliv. Nejsem odbornice a nebudu vám říkat, že se díky alternativnímu sladidlu stává dort zdravou záležitostí. Nestává. To ale řešit nehodláme, že ne?
Přípravu bezlepkového dýňového dortu zvládnete během hodiny! Navrch jsem dala pořádnou porci sladkého sněhu z aquafaby, lískové oříšky a jemně nastrouhanou čokoládu. Korpus je dost vláčný, obsahuje kousky hořké čokolády a protože je recept určen na menší formu, nebylo potřeba ho dělit na polovinu a promazávat krémem.
Počet porcí: 10 kousků (klidně si ale uřízněte dva, jenom budou trochu větší)
Doba přípravy: 60 minut
Průměr formy: 18 cm
INGREDIENCE
Korpus
- 200 g hrachové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku (bez fosfátů)
- 1 lžíce skořice
- špetka soli
- 70 g hořké čokolády
- 1 lžička jablečného octa
- 170 ml dýňového pyré
- 100 ml kokosového mléka
- 2 lžíce kokosového oleje
- 100 ml datlového sirupu
Na ozdobu
- nadýchaný sníh z aquafaby – cizrnového nálevu
- 100 g lískových oříšků
- 50 g hořké čokolády
Postup
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, sůl a nalámanou čokoládu.
- Přidejte lžičku octa, dýňové pyré a lehce zamíchejte.
- Následně přilijte kokosové mléko, olej, sirup a metličkou promíchejte tak, aby se ingredience spojily.
- Těsto nalijte do dortové formy (dno vyložte pečicím papírem) a vložte do trouby vyhřáté na 190°C. Základ na dort pečte cca 35 minut – že je korpus hotový poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli a pokud se na ni těsto nelepí, máte vyhráno.
- Nechte vychladnout a až poté sejměte dortovou formu.
- Korpus můžete rozříznout na dvě poloviny a naplnit sněhem, ale také vůbec nemusíte, když je uvnitř tolik čokolády!
- Dort potřete vyšlehaným sněhem, ozdobte nasekanými oříšky a strouhanou čokoládou.