Jestli jste někdy přemýšleli nad přípravou domácího rostlinného mléka, mám pro vás několik tipů a receptů, podle kterých ho snadno zvládnete. Stačí vám mixér, utěrka a trochu času.
Co budete potřebovat?
- Čas, mixér a utěrku nebo plátýnko přes které mléko přecedíte.
- Existují speciální výrobníky a sady s filtry, pokud ale neděláte mléko každý den ve velkém, zvládnete to snadno i bez nich.
Na co si dát pozor
- Domácí rostlinné mléko můžete udělat z oříšků, semínek i sójových bobů. Pokaždé se ale ujistěte, že nejsou žluklé nebo plesnivé (třeba špatným skladováním).
- Pokud chcete hustší konzistenci, dejte méně vody – vždy můžete dolít. To samé platí i se sirupem a dalšími ingrediencemi, raději méně a přidávat postupně.
- Skladování: Na mléko použijte skleněnou lahev nebo jinou uzavíratelnou nádobu. Skladujte ho v lednici, kde vydrží určitě 3 – 4 dny.
Výhody domácího rostlinného mléka
- Je levnější než většina kupovaných (nejlevnější jsem viděla v DM – sójové za 30 Kč).
- Konzistenci i chuť si můžete upravit podle sebe. Stačí přidat víc sirupu, rozmixovat větší množství oříšků nebo ochutit kakaem.
- Víte přesně, co mléko obsahuje.
- Kombinace: Vyzkoušejte mix různých oříšků.
- Oříšková drť: Zbyde po rozmixování a následném scezení přes utěrku. Využijte ji do ovesné kaše nebo do těsta.