Domácí příprava rostlinného mléka zabere čas, ale narozdíl od kupovaného si můžete sami určit, jak moc bude krémové, sladké a přidat další ingredience navíc. Tohle lískooříškové se špetkou kakaa je super na pečení, ale i jen tak samotné.
Výroba je stejná jako u ostatních oříškových /doma připravovaných/ mlék – předem namočit, rozmixovat, přecedit. V lednici vydrží určitě 3 dny, doporučuji ale spotřebovat co nejdříve.
Doba přípravy: 15 minut (+ namáčení mandlí přes noc/1-2 h., pokud spěcháte)
INGREDIENCE
- 1 hrnek lískových oříšků (neloupaných)
- 3 hrnky vody*
- 1 datle
- 1/2 lžičky kakaa
*na začátku dejte trochu méně a pak dolijte podle požadované konzistence
POSTUP
- Lískové oříšky namočte do studené vody přes noc nebo je zalijte horkou vodou a nechte odstát 1 – 2 hodiny.
- Přeceďte, oříšky dejte do mixéru a zalijte třemi hrnky čerstvé vody.
- Přidejte datli, kakao a pořádně rozmixujte.
- Přeceďte přes utěrku nebo gázu, která zachytí zbytky z oříšků (zůstane vám drť, která se dá použít jako základ do dortových korpusů, na těsto atd.).
- Hotové mléko nalijte do skleněné nádoby, uzavřete a skladujte v lednici max. 3 dny.