Cuketa je skvělá nejen na slano, ale i do sladkých koláčů. Chlebíček je díky ní hezky vláčný a ani nepoznáte, že v něm je. Recept oceníte hlavně v létě, kdy je největší úroda cuket.
- Cuketa funguje na sladké pečení skvěle, podobně jako třeba mrkev.
- Stačí ji nastrouhat, ale pokud chcete jemnější těsto, rozmixujte ji společně s mlékem.
- Na závěr přidejte do těsta čokoládu nebo nasekané oříšky.
Doba přípravy: 60 minut
INGREDIENCE
- 270 g hladké špaldové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 200 ml rostlinného mléka
- 2 lžíce chia semínek
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 menší cuketa
- 80 g hořké čokolády
POSTUP
- Mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl smíchejte v míse.
- V menší misce promíchejte metličkou rostlinné mléko s chia semínky a nechte 10 minut odstát, aby konzistence zhoustla. Poté směs přidejte do velké mísy k suchým ingrediencím.
- Přidejte olej, pořádně zamíchejte a postupně přidávejte nastrouhanou cuketu (strouhejte i se slupkou), aby se ingredience spojily.
- Na závěr přimíchejte hořkou čokoládu nasekanou na kousky, promíchejte a nalijte do chlebíčkové formy vymzané troškou oleje (aby se nepřipekl).
- Pečte v troubě vyhřáté na 190°C přibližně 45 – 50 minut.
- Hotový chlebíček poznáte jednoduchým testem se špejlí – zapíchněte ji doprostřed a pokud se na ni těsto nelepí, můžete vyndat ven.
- Cuketový chlebíček nechte vychladnout a až potom vyndavejte z formy. Pomožte si prsty, kterými chlebíček něžně odlepte od stěn (nebo použijte nůž).
- Aby byl pořád vláčný, uchovávejte ho v boxu na pečivo nebo pod bavlněnou utěrkou.