Nadýchané donuty přelité čokoládou a posypané mandlemi s matcha práškem. Tyhle upečete v troubě a na jejich přípravu budete potřebovat formu. Bez kynutí, bez smažení a do 45 minut!
Dlouho jsem přemýšlela, do jakého receptu by se dal přidat zelený matcha čaj. Zkoušela jsem pár dortů, ale vždy nejlépe vynikne v krémech nebo s čokoládou. K těmhle sladkým donutům se skvěle hodí.
Protože jsou donuty pečené v troubě, nečekejte klasickou smaženou koblihu, těsto je jiné. Na jejich přípravu budete potřebovat speciální formu. Tu svoji jsem koupila v akci za 59 korun v Tescu a slouží dobře.
Počet porcí: 12 menších donutů (1 plech)
Doba přípravy: 45 minut
INGREDIENCE
- 270 g špaldové mouky
- 180 g třtinového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku (bez fosfátů)
- 300 ml kokosového mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 100 ml řepkového oleje
- špetka soli
- špetka chilli
- špetka skořice
Na polevu
- 100 g hořké čokolády
- 150 ml kokosového mléka
- 1 – 2 lžíce zeleného matcha čaje
- 70 g loupaných mandlí
+ olej na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání, aby se donuty nepřipekly a šly jednoduše vyndat
POSTUP
- Špaldovou mouku prosejte do mísy, smíchejte s třtinovým cukrem, kypřícím práškem, špetkou soli, skořice a chilli.
- V jiné misce pomocí metličky promíchejte kokosové mléko, jablečný ocet a olej. Tekutou směs pomalu přilévejte do mísy se suchými ingrediencemi a pomocí vařečky zamíchejte. Dejte pozor, aby nevznikly hrudky.
- Těsto by mělo jít nabrat lžící nebo naběračkou. Práci si můžete ušetřit tím, že jej přendáte do cukrářského sáčku s širším otvorem – snadněji naplníte formu.
- Formu na donuty vymažte olejem pomocí mašlovačky a vysypejte hrubou moukou. Poté naplňte těstem a dejte do trouby na 180°C, kde donuty pečte 15 minut.
- Plech vyndejte ven, nechte vychladnout a opatrně vyndejte hotové donuty.
- Ve vodní lázni zahřejte kokosové mléko, přidejte nalámanou čokoládu a promíchejte, dokud ingredience nezhoustnou.
- Donuty namočte do polevy, odložte na talíř/mřížku a ozdobte zeleným matcha práškem a nasekanými mandlemi.