Moje oblíbená zdravá snídaně, která vydrží i několik týdnů – domácí granola. Kombinace s čokoládou je nejlepší, ale recept se dá různě obměňovat. Hotovou ji pak snídám s kokosovým mlékem a ovocem. Určitě stojí za vyzkoušení!
- Ovesné vločky jsou základ granoly, ale můžete je vyměnit i za pohankové nebo ovesné bez lepku.
- Oříšky: Lískové, pekanové nebo ty, které máte zrovna doma.
- Tekuté a suché ingredience vytvoří dohromady křupavé hrudky.
- Kokosové plátky přidejte až po upečení, aby se v troubě nespálily.
- Ingredience dávejte klidně od oka.
Do granoly můžete přidat koření – kurkuma nebo skořice směs hezky ovoní. Za vyzkoušení stojí také dýňová granola, do které se přidává pyré.
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE
- 500 g ovesných vloček
- 100 g lískových oříšků
- 30 g para ořechů
- 30 g mandlí
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g dýňových semínek
- 30 g slunečnicových semínek
- 2 lžíce kokosového oleje
- 150 ml javorového sirupu
- 2 lžíce arašídového másla
- 100 g hořké čokolády (80 – 90%)
- 50 g kokosových plátků
POSTUP
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, nasekané oříšky a semínka.
- Ve vodní lázni nechte rozpustit kokosový olej s javorovým sirupem, arašídovým máslem a s čokoládou.
- Tekutou směs zamíchejte do mísy a pořádně promíchejte.
- Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 190°C a nechte péct 10 minut z jedné strany, poté promíchejte a nechte péct dalších 10 minut.
- Dejte pozor, aby se granola nepřipálila – měla by být propečená a suchá.
- Vyndejte z trouby, nechte vychladnout, promíchejte s plátky kokosu a přendejte do uzavíratelné sklenice.
- Domácí čokoládová granola nejlépe chutná s kokosovým mlékem a ovocem.