Během týdne si vařím dopředu a rychle, což znamená, že mám na talíři nejčastěji směs zeleniny, luštěnin a obilovin. Zkrátka všechno, co by mohlo dohromady chutnat dobře a nezabere půl dne. A přesně tak vzniknul i tenhle skvělý salát s čočkou, červenou řepou a pomeranči.
- Horskou čočku kupuji v oddělení potravin DM drogerie, nemusí se namáčet.
- Červenou řepu si můžete upéct večer předem (je to mimochodem jedna z nejlevnějších surovin).
- Pomeranče používám červené, jsou sladší a perfektně se hodí nejen do salátů, ale i na gril.
Počet porcí: 4
INGREDIENCE
- 1 červená řepa
- 100 g horské čočky
- 70 g baby špenátu
- 50 g římského salátu
- 4 červené pomeranče
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička lněného oleje
- 1 lžíce octa
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžíce hořčice
- Sůl (nebo solný květ)
- Pepř
POSTUP
- Červenou řepu lehce zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu, dejte na plech a pečte hodinu až hodinu a půl (dokud nezměkne – stačí do ní zapíchnout vidličku) při 200°C. Poté oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Horskou čočku propláchněte studenou vodou a uvařte ve vroucí vodě podle času uvedeného na obalu.
- Špenát propláchněte společně s natrhaným římským salátem a dejte do mísy.
- Přidejte červené pomeranče nakrájené na plátky (zbavené bílých okrajů).
- Postupně přidejte kousky řepy, čočku a zamíchejte.
- V misce smíchejte olivový a lněný olej, ocet, kurkumu a hořčici. Jemně osolte a přilijte do salátu.
- Vše promíchejte, opepřete a podávejte.