Těsto z pěti jednoduchých ingrediencí, navrchu svařené švestky s kakaem a kokosový krém. Jídla ani dezerty bez lepku záměrně nevyhledávám, ale tenhle koláč z cizrny jsem si zamilovala už při prvním pokusu. Od té doby jsem recept několikrát upravila a až teď můžu říct, že jsem s výsledkem stoprocentně spokojená.
- Cizrnu používám nejčastěji kupovanou (ve sklenici z DM), když mi zbyde z vaření. Klidně použijte v suchém stavu – tu je potřeba předem namočit a uvařit. Jenom se tím prodlouží čas přípravy o několik hodin.
- Rostlinné mléko může být jakékoliv, na pečení doporučuji (domácí) mandlové nebo ovesné. Ušetříte.
- Pufovanou quinou koupíte také v obchodech DM. Malé kuličky jsou super i jako ingredience do domácí granoly, po ránu tak akorát zasytí. Určitě se vyplatí mít doma nejen do koláče. Pokud nemáte, nahraďte třeba ovesnými (bezlepkovými) vločkami.
Doba přípravy: 60 minut
Průměr formy: 24 cm
INGREDIENCE
- 400 g uvařené cizrny
- 100 ml mandloveho mleka
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžice kakaa
- 50 g pufované quinoy
- 300 g svařených švestek s kakaem
- 200 ml kokosového krému
- borůvky
POSTUP
- Cizrnu dejte do vyšší nádoby, zalijte mlékem a společně roxmixujte do hladké konzistence.
- Přendejte do mísy a pomalu vmíchejte třtinový cukr s kakaem.
- Jako poslední přidejte pufovanou quinou a zamíchejte.
- Těsto přendejte do koláčové formy a dejte do trouby vyhřáté na 190°C na 45 minut.
- Formu s koláčem nechte vychladnout.
- Kokosový krém vyndejte z lednice a prošlehejte šlehačem nebo ruční metličkou do konzistence šlehačky, aby v něm nebyly hrudky.
- Hotový koláč potřete svařenými švestkami s kakaem, kokosovým krémem a ozdobte borůvkami.