Jemná cizrnová pomazánka, která získává čím dál tím více podob. Klasika se nejčastěji obměňuje o varianty se sušenými rajčaty, pečenou paprikou nebo červenou řepou. Základní recept je snadno zapamatovatelný a určitě se vám bude hodit – jako rychlovka podávaná s čerstvou zeleninou a pita chlebem, nebo až dostanete chuť na falafel, ke kterému se běžně podává.
- Domácí hummus dělám z předem namočené a následně uvařené cizrny. Pokud nemáte nebo spěcháte, použijte cizrnu z konzervy/naloženou ve skle (nejradši mám tu z DM, navíc mi z ní zůstane sklenice, kterou používám jako dózu na další potraviny).
- Tahini pasta se vyrábí se ze sezamových semínek, díky které hummus získá výraznější oříškovou chuť a je nedílnou součástí receptu. Hummus bez tahini bych nazvala jen jako pomazánku, rozhodně tuhle ingredience nevynechávejte. Mimochodem, tahini se dá s trochou šikovnosti a výkonným mixérem připravit i doma, ale o tom zase příště.
Doba přípravy: 10 minut
INGREDIENCE
- 400 g uvařené cizrny
- 2 lžíce sezamové pasty tahini
- 2 stroužky česneku
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 lžička soli
- špetka čerstvě mletého pepře
- 80 ml olivového oleje
- 60 ml vody
POSTUP
- Do mixéru dejte cizrnu, tahini, česnek, citrónovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a zalijte vodou.
- Vše rozmixujte do hladké konzistence (pokud nemáte výkonný mixér a cizrna se zasekává, přilijte více vody).
- Servírujte společně s kapkou olivového oleje a zeleninou/pečivem podle chuti.